Radar · Miljö

Stora däggdjur bidrar till att bromsa uppvärmning

Myskoxar i det höga gräset på Kangerlussuaq, Grönland.

Vilda djur bidrar på flera sätt till att hålla planetens temperatur i schack, och kan utgöra länken mellan klimat och biologisk mångfald. Genom att skydda populationer av exempelvis varg och bison kan uppvärmningen begränsas till 1,5 grader, enligt en ny studie som publicerats i Nature climate change.

De uppsatta målen för maximal temperaturhöjning på jorden blir allt svårare att nå. Trögheten i att minska de faktiska utsläppen gör att stort hopp sätts till möjligheterna att fånga upp och lagra koldioxid, antingen mekaniskt eller i naturen – i skog, jordbruksmark eller sediment. Sådana lösningar anses, förutom att vara enkla, ha den fördelen att de skyddar livsmiljöer och landskap för en mängd djurarter.

Men det är ett resonemang som undervärderar djurens roll i kolcykeln, skriver forskarna bakom en ny studie där man bland annat kommer fram till att vilda djur är den centrala länken mellan biologisk mångfald och klimat. Studien har publicerats i Nature climate change och beskriver de vilda djurens roll i kolets kretslopp i ekosystem på land, i sötvatten och i haven.

Win-win-situation

Till exempel sprider de näring och frön via sin avföring, som sedan hjälper spridningen och tillväxten av kollagrande växter, de binder kol i sina kroppar och genom sitt betande begränsar de skogsbränder. Om populationer av djur med speciellt positiv påverkan på kolcykeln skyddas och stärks, ökar naturens förmåga att fånga och lagra koldioxid, menar forskarna, som kommer från åtta olika länder.

– Våra resultat visar möjligheter till win-win-situationer, där återställande av biologisk mångfald, särskilt stora däggdjur, kan vara en effektiv klimatåtgärd. Ekosystem med dessa vilda däggdjur lagrar mer kol än utan dem.  Men vi har inte mycket tid eftersom vi snabbt förlorar vilda djur i många delar av världen, säger Joris Cromsigt vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som är en av medförfattarna, i ett pressmeddelande.

Efterlyser nytänkande

Den data som studien presenterar rör nio vilda djurarter – havsfiskar, valar, hajar, gråvargar, gnuer, havsuttrar, myskoxar, afrikanska skogselefanter och amerikanska bison. Att skydda eller återställa dessa artgrupper skulle enligt forskarna kunna underlätta ytterligare fångst av mer än 95 procent av den mängd som behöver avlägsnas från atmosfären årligen för att uppnå 1,5-gradersmålet.

”Vi efterlyser ett nytt tänkande där man tar med återställande och bevarande av vilda djur, och deras roll i ekosystemet, som en nyckelfaktor i de naturliga klimatlösningar som kan öka förmågan att förhindra en klimatuppvärmning över 1,5 grader”, skriver forskarna i studiens sammanfattning.

Läs mer:

Bråttom med klimatåtgärder: ”Allt vi gör spelar roll”

Krock mellan klimat och biologisk mångfald

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV