Radar · Miljö

Torka drabbar bin i Chile – odlare protesterade

Torka är förödande för bin, och brist på bin är förödande för planeten.

En protestaktion med biodlare och deras bin i Santiago, Chile, ledde till att flera poliser blev bistungna och att demonstranterna greps. Landet lider svårt av torka vilket försämrar binas möjlighet att hitta mat, och odlarna kräver subventioner av regeringen.

Antalet vilda bin minskar, huvudsakligen på grund av brist på föda, i form av blommande växter, samt giftiga bekämpningsmedel. Matbristen drabbar även bin i biodlingar och i Chile protesterade tidigare i veckan fyra biodlare utanför presidentpalatset i Santiago, rapporterar flera medier. Med sig hade de 60 bikupor vars invånare lyckades sticka sju poliser som kallats till platsen för att avlägsna kuporna. Biodlarna greps efter aktionen, vars syfte var att påtala behovet av ekonomiskt stöd från regeringen till branschen, som påverkats negativt efter en lång period av torka i landet.

En av biodlarna, Jose Iturra, sa till den lokala pressen att torkan i Colina-distriktet norr om Santiago dödar bipopulationen i området.

– Bin dör. Det finns inget liv om bina dör. Det är det vi vill poängtera med den här demonstrationen.

Från jordbruksministeriets sida ska man ha sagt att de delar demonstranternas oro över torkans konsekvenser, men att de i snart två år har gett bistånd till områden som upplever allvarlig vattenbrist.

Torka inte är ovanligt i Chile, men sedan 2010 råder en så kallad megadrought, som forskare menar att klimatförändringarna i alla fall delvis har orsakat, skriver Reuters.

Läs mer: 

Bidöden fortsätter att oroa

Nya studier: Ökad hotbild mot livsviktiga bin

Torkan hot mot svenska bin