Radar · Nyheter

Torkan hot mot svenska bin

Peter Komka/AP | Torkan slår hårt mot bina.

Torkan i landet gör att flera biodlare nu tvingas att utfodra sina bin för att de inte ska dö.
– Är det så torrt som det är nu måste vi stödfodra så att vi har bin nästa år, säger Leo De Geer vid Sveriges Biodlares Riksförbund.

Sverige är ett långt land och förutsättningarna för bin och deras honung ser väldigt olika ut. Medan en del biodlare i Skåne hade rekordstora skördar före midsommar i år, så tvingades biodlare i Norrbotten att stödfodra sina mindre bisamhällen i juni.

Men nu oroar sig biodlare i flera delar av landet för att torkan och bristen på blommor ska göra att deras bin svälter. För om det finns för lite mat slutar bidrottningarna att lägga ägg och då överlever inte bisamhällena till nästa år.

Biodlare stödfodrar

Därför har odlare i Värmland, Blekinge och Norrbotten börjat stödfodra en del av sina bisamhällen med sockerblandning och i Skåne överväger nu flera biodlare att göra samma sak, enligt Leo De Geer, distriktsordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund i Skåne.

– Vissa ligger på rekordstora skördar redan i Skåne, men kommer nog att börja stödfodra snart eller inte ta ut mer honung, säger han och menar att säsongen ser dyster ut på det stora hela.

– I Norrbotten har det sett ännu värre ut, berättar Erik Hedman på Luleå biodlarförening.

– Det har varit en katastrof, bina har svultit. Vi brukar aldrig behöva stödfodra så här års, säger han.

Hoppas på regn

Sedan två veckor tillbaka hjälper värmen till och just nu ser det betydligt ljusare ut för bisamhällena i Norrbotten.

– Men nu börjar det bli torrt istället och vi är i stort behov av regn. Vi hoppas på skörd i år, men vi vet inte riktigt, säger Erik Hedman.

I Stockholmstrakten har honungsskörden däremot sett ganska bra ut, men även här finns en oro för torkan.

– Jag tror inte att det kommer att bli så mycket mer honung. Fortsätter torkan måste jag börja utfodra bina istället, säger Karina Karlsson som är biodlare i Bro utanför Stockholm och rådgivare i biodlingsfrågor på Sveriges Biodlares Riksförbund.

Även Monica Selling som är ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund och biodlare på Västkusten är orolig för att hon kan bli tvungen att stödmata sina bin om torkan fortsätter i juli och augusti.

– Det finns även risk för att det inte blir någon ljunghonung om torkan fortsätter, eftersom ljungen är så torr, säger hon.