Zoom

Stenevi: I dag bär många av oss hjärtat utanpå

En tyst minut hölls i dag i samband med Miljöpartiets tal i Almedalen för att hedra Ing-Marie Wieselgren och alla andra som den senaste tiden fallit offer för det dödliga våldet.

Miljöpartiet hedrar offren för det dödliga våldet under sitt Almedalstal – och är tydliga med att de inte kommer stötta en regering som ökar utsläppen.

Dagen efter knivdådet då Sveriges Kommuner och Regioners, SKR, psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren dödades under ett knivdåd i Visby var det Miljöpartiets dag under Almedalsveckan.

Partiets två språkrör Märta Stenevi och Per Bolund hade tänkt att på morgonen hålla en pressträff om klimat och miljö.

I stället valde de att tala om knivdådet, om det öppna samhället och att hedra offret.

När det klockan 11 är dags för Miljöpartiets tal i Almedalen fortsätter de att fokusera på dådet som drabbat staden.

Både Märta Stenevi och Per bolund kliver upp på scenen och tillsammans inleder de talet.

– Igår skedde ett ofattbart och tragiskt våldsdåd här i Visby. För en familj kommer denna sorgliga morgon vara den första morgonen utan deras älskade. Dom kommer aldrig få henne tillbaka. Till hennes anhöriga som nu sörjer – vi och hela Sveriges sörjer med er, säger Märta Stenevi.

– Den senaste tiden har så många tagits ifrån oss alldeles för tidigt. Alla kvinnoliv som släckts, alla de som faller offer för våldet och extremismens mörker. De som utövar det meningslösa våldet ska möta vårt samhälles fulla vrede och eviga motstånd.

Märta Stenevi ber sedan oss alla ställa oss upp för att hedra Ing-Marie Wieselgren och alla andra som den senaste tiden fallit offer för det dödliga våldet med en tyst minut.

En mäktig tystnad breder ut sig över Almedalen när folk reser, böjer sina huvud och tystnar i vördnad.

Både Märta Stenevi och Per bolund kliver upp på scenen och tillsammans inleder de talet
Både Märta Stenevi och Per bolund kliver upp på scenen och tillsammans inleder de talet. Foto: Britta Söderberg

"Ett fossilfritt välfärdsland senast 2030"

Efter att ha innerligt och länge kramat Per Bolund lämnar Märta Stenevi scenen.

– Ja, våldet skrämmer. Men vi får inte kuvas eller skrämmas till tystnad. Demokratin är samtalet, politiken och det öppna fria samhället där vi kan prata om vilken värld vi vill bygga. Det samtalet ska vara levande idag – och alla andra dagar. Bakom mig här på scenen står det: “en plats för mångfald, en plats för politik”. Det ska vi hedra idag, fortsätter Per Bolund.

Därefter går han över till att prata om att stoppa mäns våld mot kvinnor, om kriget i Ukraina och vilka effekter Putins invasion har  fått tydliga effekter i Sverige.

– Stigande priser gör att föräldrar diskuterar under kökslampans sken hur de ska vända på kronorna, men efter att barnen somnat för att de inte ska behöva oroa sig, säger Per  Bolund.

Därefter går han över på partiets huvudfrågor miljö och klimat.

– Vi ska trycka gasen i botten, i elbil så klart. Miljöpartiet vill investera 100 miljarder per år under det kommande årtiondet i den gröna omställningen. Det är gröna samhällsinvesteringar i framtidens förnybara elproduktion från sol, vind, vatten och vätgas, i nya hållbara industrier som dumpar kol och olja och samtidigt ger tiotusentals gröna jobb och i transporter som går på el utan utsläpp, säger Per Bolund.

Miljöpartiets vision är att Sverige ska vara ett fossilfritt välfärdsland senast 2030.

Per Bolund säger att behöver sänka utsläppen radikalt för att ha minsta chans att klara klimatmålen. Men för alla andra partier verkar det alltid finnas en anledning att vänta med det.

– Alla andra partier tävlar nu om att elda på klimathotet genom bensinsubventioner till alla, oavsett behov. Men varför ska våra skattepengar gå till dem som kör stadsjeepar i innerstäderna? Vi vill istället stötta dom som behöver det mest, säger Per Bolund.

"Sverige ska inte äga ett flygbolag"

Miljöpartiet går till val på att sälja SAS.

– Sverige ska inte äga ett flygbolag, våra gemensamma skattepengar ska inte gå till att steka planeten. Istället ska vi göra tågen billigare och köra nattåg ut i Europa, säger Per Bolund.

Per Bolund går sedan in på det kommande valet och två regeringsalternativen som finns.

– Ett par procent skiljer de rödgröna från de brunblå partierna. Det råder ingen tvekan om att utan Miljöpartiet i riksdagen blir det med stor sannolikhet en blåbrun valseger. Utan oss blir det den mest konservativt nationalistiska regering Sverige någonsin skådat som får tillträda, som ger full makt och inflytande till Sverigedemokraterna över vårt land, säger Per Bolund och fortsätter.

– Högern verkar ha gett upp att vinna valet med sin egen politik. Att försöka att systematiskt trycka ut oss ur riksdagen tycks vara deras sätt att försöka ta makten. Och de verkar inte sky några medel. Förtalskampanjer, lögner och falsk information har blivit vardagsmat i svensk höger-politik.

Per Bolund är även tydlig när det gäller Miljöpartiets inställning till att själva sitta i en regering.

– Miljöpartiet kommer inte att medverka till en regering som eldar på klimathotet. Vi kommer inte acceptera att man slopar klimatmål, slaktar miljöbudgeten, och rear ut våra barns framtid. Det duger inte att ta bort klimatpolitik som alla andra partier nu gör, tyvärr även S, V och C. Låt mig vara tydlig: Miljöpartiet kommer inte ingå i eller stötta en regering som ökar våra utsläpp.

Läs mer:

Psykiatrisamordnare knivdödades – misstänkte mannen har nazistkopplingar

Uppgifter: Nazist gripen för knivdådet i Almedalen

Åklagare: Kvinnan var tilltänkt mål

Åklagaren om dådet i Almedalen: ”Det är riktat mot psykiatrin”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV