Radar · Politik

Uppgifter: Nazist gripen för knivdådet i Almedalen

Kort efter dådet griper polisen en misstänkt man.

Ett brutalt knivmord i Visby kom att prägla Annie Lööfs tal.
– Vi måste göra mer för att trycka tillbaka våldet.

Det blev en obehaglig start på Centerpartiets dag i Almedalen. Klockan 14 skulle Centerpartiets partiledare Annie Lööf hålla pressträff på en restaurang vid Donners plats mitt i Visby. Men strax intill, bara tio minuter tidigare, attackerades en kvinna av en man beväpnad med kniv och skadades svårt.

Annie Lööf skulle precis gå upp på scen när hon stoppades av sina livvakter och pressträffen ställdes in.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den 33-årige man som gripits misstänkt för dådet nazist och har deltagit i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR:s, demonstrationer. Han har också skrivit artiklar på den nazistiska nättidningen Nordfront, samt deltagit i Nordfronts radioproduktioner.

Vid en pressträff klockan 20 bekräftade polisen att kvinnan som attackerats har avlidit. Den misstänkte mannen är sedan klockan 17.35 anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Knivdådet präglade dagen

Dådet la an tonen när det var dags för Annie Lööf att hålla sitt tal i Almedalen.

Iklädd svarta kläder klev hon upp på scenen.

– Ett allvarligt knivdåd har ägt rum idag. Bara ett stenkast härifrån. Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Det är omskakande. Allas våra tankar går till henne, hennes familj och vänner. Men i de svåraste stunder är det viktigaste att vara tillsammans. Låt oss därför bara samla oss. Tystna en stund och ta in det som hänt, säger Annie Lööf.

Publiken tystnade, böjde sina huvuden. Några tog varandra i handen och enades i tystnad för att hedra den drabbade.

– I kväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. I kväll är det en plats för samling och eftertanke. Vi har än en gång påmints om hur viktigt det är att ta vara på varje dag, varje timme. Att vi måste göra mer för att trycka tillbaka våldet. Det ska inte ha någon plats i vårt samhälle, säger Annie Lööf och fortsätter

– Polisen har agerat kraftfullt och resolut. Vilket innebar att de kunde gripa personen omgående. Medmänniskor som befann sig på samma plats agerade snabbt, gjorde vad de kunde. Blåljuspersonal, ni som hjälpte till på Donners plats. Tack.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf  tal under Almedalsveckan kom att präglas av knivdådet tidigare under dagen
Centerpartiets partiledare Annie Lööf  tal under Almedalsveckan kom att präglas av knivdådet tidigare under dagen. Foto Henrik Montgomery/TT

Marshallplan för att återuppbygga Ukraina

Sedan går hon över till att prata om kriget i Ukraina, hur världen förändrades den 24 februari när Ryssland inledde attacken.

– Centerpartiet vill se en Marshallplan för återuppbyggnaden av Ukraina. Europas demokratier måste gå samman som en kraft. Ge pengar och stöd till att återställa allt det som krävs för att ett land ska fungera, säger Annie Lööf.

Men stödet till Ukraina är inte de enda områdena som kräver handling och förändring.

– Det finns flera avgörande områden där det behövs stora beslut och reformer som håller över tid. Där vi inte kan fortsätta med nya giv i varje vårbudget, eller osäkra beslut med något mandats övervikt, säger Annie Lööf.

– Det handlar om att säkra en snabb utbyggnad av grön, utsläppsfri energi, för att undvika såväl hotande elbrist som ökade klimatutsläpp. Om att stoppa det dödliga våldet och ge unga framtidshopp istället för att fastna i kriminella träskmarker. Om att garantera en likvärdig skola i hela Sverige med kunskap, trygghet, studiero och rättvisa som viktiga byggstenar.

"Kristersson: släpp Sverigedemokraterna"

Annie Lööf byter ämne och går över till regeringsfrågan där många undrar var Centerpartiet står.

Partiledaren försöker reda ut begreppen.

– För det första. Den nödlösning som tvingades fram när V, M, KD och SD enades om misstroendeförklaring för ett år sedan, och L lämnade Januariavtalet, är ingenting som fungerar framåt. Så kan Sverige inte fortsätta styras. En regering efter nästa val behöver ett klart parlamentariskt stöd i riksdagen, säger Annie Lööf och fortsätter.

– För det andra. Sverige är inte Ungern. Sverige är inte Italien. Sverige är inte Polen. Det finns ingen anledning för en svensk regering att göra sig beroende av ett auktoritärt, främlingsfientligt parti. Finns bara viljan, går det att samla stöd för att styra Sverige hos ansvarsfulla, sansade partier. Det har gått förr.

Annie Lööf ger raka, enligt henne, enkla och klara råd till statsministerkandidaterna.

– Ulf Kristersson – vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister, släpp taget om Sverigedemokraterna. Kom tillbaka till den framgångsrika liberala politik som skapade alliansen och gjorde att vi kunde styra tillsammans i åtta år, säger Annie Lööf och fortsätter.

– Magdalena Andersson – vill du ha Centerpartiets stöd för att bli statsminister, släpp vänsterpolitiken. Forma nästa mandatperiod på en ny socialliberal reformagenda, som bygger vidare på det bästa vi gjort tillsammans under åren med Januariavtalet.

"Det krävs en offensiv klimatpolitik"

Därefter går hon över till landsbygden, lantbruket och klimatet.

– Hela Sverige behövs. Men det är också därför vi vill ta krafttag kring svensk energi. Bygga ut elnäten. Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra. Vi behöver mer av all utsläppsfri energi. Fördubbla svensk elproduktion. För att det gör skillnad. För människor och företag, i storstan som på landet. Men ska vi nå 1,5-gradersmålet, då krävs en offensiv klimatpolitik också utanför Sveriges gränser.

Annie Lööf berättar att 2019 släppte Kina ut mer växthusgaser än resten av den utvecklade världen tillsammans.

– Ska utsläppsbovarna sluta släppa ut, då krävs kraftfulla åtgärder. Centerpartiet vill se stenhårda hållbarhetskrav i nya frihandelsavtal. Vi vill att den som smutsar ner också får betala för sig. Men också sporra fler att bli grönare, säger Annie Lööf.

– Öppna EU:s system för handel med utsläppsrätter även för länder utanför EU. Skapa en global marknad för minusutsläpp. Så att den som tar bort koldioxid ur atmosfären också får betalt för det.

Med tanke på hur lång tid det tar att bygga ny kärnkraft så är det inget alternativ enligt Annie Lööf. Det går inte heller att återuppta nedlagda reaktorer under den kommande mandatperioden. Men de sex kärnkraftsreaktorer som finns i drift ska utnyttjas fullt ut, enligt partiets nya  handlingsplan.

– Vi är i en klimatkris. Vi behöver göra allt för att få fart på elproduktionen, säger Lööf.

Därför vill Centerpartiet ge Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut laddningskapaciteten för att öka effekten från den befintliga kärnkraften.