Radar · Politik

Psykiatrisamordnare knivdödades – misstänkte mannen har nazistkopplingar

SKR (Sveriges kommuner och regioners) psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, har avlidit efter knivdådet i Visby.

SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren avled på onsdagseftermiddagen efter att ha blivit knivhuggen vid ett torg i centrala Visby. En 33-årig man har anhållits för knivdådet. Mannen har tidigare uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen, Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna, enligt uppgifter till flera medier.

På onsdagseftermiddagen knivhöggs en kvinna i centrala Visby, mitt under Almedalsveckan. Kvinnan avled senare på sjukhuset och en 33-årig man är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

På onsdagskvällen bekräftade SKR:s presschef Helene Lindstrand för SvD att det var organisationens psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren som dödades. När knivattacken inträffade var hon på väg till ett av Almedalsveckans evenemang.

Enligt polismästare Fredrik Persson har det hittills inte framkommit något som tyder på att den misstänkte mannen hade politiska motiv. Det är inte heller bekräftat om mannen kände offret.

Enligt uppgifter till Expressen ska den misstänkte mannen ha uttryckt sympati för Alternativ för Sverige i sociala medier. Han ska även ha spridit antisemitiska och förintelseförnekande texter i Nordiska motståndsrörelsen, NMR:s, tidning Nordfront. Expressen uppger även att mannen ska ha beställt klistermärken från NMR vid flera tillfällen.

Stiftelsen Expo uppger att mannen också ska ha deltagit i flera av NMR:s demonstrationer, bland annat i Falun och Göteborg 2017. Enligt Expo ska mannen ha haft på sig en tröja för Sverigedemokraterna i Almedalen 2014. Han ska då ha sagt till Svenskarnas parti att ”Jag sympatiserar med Sverigedemokraterna men jag stödjer er också. Ni är spjutspetsen i den nationella rörelsen”.

Läs mer: 

Kvinna knivhuggen i centrala Visby

Uppgifter: Nazist gripen för knivdådet i Almedalen