Radar · Politik

Åklagaren om dådet i Almedalen: ”Det är riktat mot psykiatrin”

Kammaråklagare Petra Götell har som avsikt att begära den misstänkte mannen häktad under eftermiddagen.

Kammaråklagaren Petra Götell har som avsikt att begära den misstänkte 33-åringen häktad under eftermiddagen. Mannen har själv uppgett att onsdagens knivdåd var riktat mot psykiatrin.
– Det har skett spekulationer i media om NMR. Det är inte det vi har sett, utan vi ser den psykiska ohälsan som motiv, säger hon vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren var på väg till ett evenemang om psykiatrin när hon knivhöggs på onsdagseftermiddagen. Kammaråklagare Petra Götell uppger att den misstänkte gärningsmannen har erkänt brottet och förklarat att dådet var riktat mot psykatrin.

– Det kan bero på hennes långvariga engagemang i psykiatrifrågor i Sverige säger hon.

Enligt åklagaren var mannen narkotikapåverkad vid tillfället.

– Vi ser det som att det är en ensam gärningsman och letar inte efter medgärningsmän. Vi kan dock inte utesluta det, säger hon.

Mannen har tidigare uttryck sympatier för högerextrema grupper som Svenskarnas parti och Alternativ för Sverige. Han har även setts på flera av Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer, enligt uppgifter till flera medier. Enligt Petra Götell är kopplingarna till högerextrema grupper dock inte fokus i förundersökningen.

SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, avled på sjukhuset efter knivdådet i Visby på onsdagen
SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, avled på sjukhuset efter knivdådet i Visby på onsdagen. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

– Det har förekommit spekulationer om vem gärningsmannen är men det är inte någonting som vi går ut med, med hänsyn till utredningen och alla inblandade personer.

Petra Götell uppger att hon har som avsikt att begära mannen häktad under torsdagseftermiddagen och att häktningsförhandlingarna ska inledas under fredagen.

Läs mer:

Stenevi: Idag bär många av oss hjärtat utanpå

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Kvinna knivhuggen i centrala Visby

Uppgifter: Nazist gripen för knivdådet i Almedalen 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV