Radar · Miljö

Cementadom kritiseras: ”Dåligt exempel för framtiden”

Cementas kalkbrott väster om Slite på Gotland.

Cementa får fortsätta bryta kalk fram till årsskiftet. Det tillfälliga tillstånd som den förra regeringen gav var lagligt. Det meddelar Högsta förvaltningsdomstolen i en dom idag. Men miljöorganisationerna som överklagade är förvånade och kritiska.

Huruvida Cementa ska få fortsätta bryta kalk på Gotland har varit en omdebatterad fråga sedan företaget sommaren 2021 fick avslag av Mark- och miljööverdomstolen på sin ansökan om förlängt tillstånd för brytning. Detta då Cementa inte kunde visa att man klarade av att fortsätta bryta kalk utan att grundvattnet i området skulle försämras ytterligare.

Sedan dess har de rättsliga turerna varit många. Regeringen gjorde i november förra året en ny lag för att göra ett tillfälligt undantag i miljöbalken. På så sätt fick företaget rätt att fortsätta bryta kalk fram tills årskiftet som nu närmar sig.

Överklaganden avslås

Regeringens ovanliga agerande gjorde att fyra miljöorganisationer överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Organisationerna menade att regeringsbeslutet strider mot grundlagen, dels för att bestämmelserna är avsedda att tillämpas endast i detta specifika fall och dels för att tiden för myndigheter och organisationer att yttra sig över regeringens lagförslag varit för kort.

Men idag konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen att så inte är fallet. Den aktuella lagtexten är generellt utformad, skriver domstolen. Att remisstiden skulle vara för kort godtas inte heller, då ”även mycket korta svarsfrister är godtagbara i brådskande och allvarliga situationer”, skriver domstolen i beslutet.

Inte heller de argument som miljöorganisationerna framfört om att beslutet skulle strida mot ett antal miljörättsliga bestämmelser godtas av domstolen. De går istället på regeringens linje och skriver att ”regeringens beslut i den delen håller sig inom det bedömningsutrymme som bestämmelserna medger”.

Besvikelse och förvåning

Två av de miljöorganisationer som stod bakom överklagandet uttrycker idag stor besvikelse över domen.

– Vi är förvånade och besvikna över Högsta förvaltningsdomstolens avgörande. Domen visar att regeringen kan åsidosätta miljölagstiftningen för verksamheter som har den allra största miljöpåverkan. Det är mycket oroande eftersom hela miljö- och klimatarbetet baseras på att miljölagarna gäller för alla verksamheter och att domstolarnas självständighet respekteras, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Från Greenpeace återfinns samma oro.

– Greenpeace är oroade över att ärendet kommer att användas som ursäkt för att i fler ärenden åsidosätta miljöbalken och grundlagen vilket skulle vara djupt skadligt både för demokratin och våra möjligheter att nå våra miljömål och internationella åtaganden, säger Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace, i ett uttalande.

Han fortsätter:

– Signalen detta sänder är att stora företag med politikers öra kan bli undantagna vissa krav och få specialsydda lagar utan några som helst repressalier. Slutsatsen är att ansvariga miljöinspektörer och myndigheter måste få de resurser och verktyg de behöver för att tidigt i en process stoppa ansökningar som är otillräckliga. Det är viktigt att undvika den typ av panik som regeringen fick som underminerar vår demokrati.

Allvarliga konsekvenser

Naturskyddsföreningen menar att Högsta förvaltningsdomstolen köpt Cementas argument om att det skulle bli en kris för cementförsörjningen i Sverige om man inte fick bryta kalk i Slite. De är oroade för att konsekvenserna för grundvattnet, som varit kända sedan länge, är allvarliga.

– Det här sätter ett ytterst dåligt exempel för framtiden. Just i en tid när vi behöver skärpa regelverken för att klara klimat- och naturkriserna så öppnar man för omfattande undantag. Det här tillvägagångssättet, att hastigt ändra lagstiftningen för en enskild verksamhet, får inte bli ett exempel för framtiden. Miljölagstiftningen behöver vara långsiktig och rättssäker. Och framför allt måste den tydligt styra mot våra miljö- och klimatmål, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

Cementa har även gjort en ny ansökan för sin fortsatta verksamhet – från årsskiftet och fyra år framåt. Den domen väntas komma den 13 december.

Läs mer:

Cementabeslutet överklagas: ”Exceptionellt undantag”

Miljögrupp kräver att domstol stoppar Cementa

Cementa får fortsätta bryta kalk i väntan på rättsprövning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV