Krönikor

Det här kan bli det sista demokratiska valet i USA

Det såg länge ut som en jordskredsseger för republikanerna i ”midterms”-valet. Partiet som styr brukar gå dåligt, och ekonomin är dålig och republikanska medier och politiker hamrar in att det är Dems’ fel. ”Bidenflation” kallar man inflationen. Det är förstås inflation världen över, och det i sin tur beror på en sällan skådad kick för köpkraften efter pandemin.

Men så kom den indragna aborträtten, och alla historier om kvinnor som blivit drabbade, och det vände. Dems såg ut att kunna behålla senaten och ett tag nosade de till och med på representanthuset.

Men en ny högervind sveper över landet, och det ser allt mörkare ut. För ja, jag är moderat i Sverige, men hittar få ljusglimtar i republikansk politik. Än färre i retoriken. Jag brukar säga att jag hejar på ”det blå laget” där som här. 
Så vad kan vi vänta oss om GOP, det vill säga Republikanerna, vinner kongressen?

Låt oss börja med senaten. Mitch McConnell, GOP:s ledare där, är ingen Trumpälskare. De snarare hatar varandra, och det är nog det mest positiva som går att säga om honom. Han är listig som en räv, och verkar främst drivas av att få igenom skattesänkningar och i övrigt inte ändra något alls. Vad gäller abort, samkönade äktenskap och allt trams runt critical race theory, idrottande transpersoner och andra kulturkrigsfrågor är han förmodligen mer neutral än sitt parti. Han står förstås på deras sida, men när han väljer att prata handlar det i regel om pengar.

Problemet med hans ledarskap är inte vad han kommer att hitta på utan vad han kommer att stoppa. Och det är i princip allt, inklusive domarutnämningar på alla nivåer.

Vad gäller representanthuset är det värre, för där sitter Kevin McCarthy ivrigt väntande på att ta över Pelosis klubba. Vid något tillfälle lovade han att inte bonka henne med den.

Och han är enligt min uppfattning synnerligen både falsk och feg, helt utan ryggrad och integritet. När han, efter stormningen av Kapitolium, trodde att Trump var körd var han med på noterna, och när han insåg att så inte var fallet åkte han till Mar-a-lago och fjäskade.

Han sitter dessutom helt i knät på ”the crazies” i partiet – Marjorie Taylor Greene, Lauren Boebert, Matt Gaetz – och de har alla sagt att de inte tänker rösta på honom utan guld och gröna skogar.

Dessutom är han dessvärre inte särskilt begåvad. Han gjorde sig tidigt känd för att glatt ha berättat att kongressens Benghazi-utredning av Hillary Clinton kommit till för att stoppa henne. Givetvis visste alla det. Men hans kolleger hade ju stått där och högljutt talat om att de absolut inte hade några politiska motiv utan bara var bekymrade över de dödade, och så bubblar han ur sig sanningen.

Så vad kommer då att hända om GOP vinner representanthuset? Ja, dels stoppas ju en hel del välbehövliga åtgärder, som klimatförbättringar med mera. Men framför allt kommer fokus att hamna på att utreda högt och lågt. Hunter Biden och hans laptop, FBI, justitiedepartementet för att de granskar Trump, Afghanistan. Han tänker köra samma recept igen.

Är det en katastrof om GOP vinner hela kongressen?

För kvinnor och flickor som tvingas bära och föda barn de inte vill ha, ja. För klimatet och transpersoner och andra hjärtefrågor likaså. Men kanske behövs det att the crazies, som Herschel Walker och andra, kommer in för att inte amerikanska folket ska välja om Trump om två år.

Men vi vet nu hur stora hål det amerikanska valsystemet har. Hade inte en liten grupp republikaner uppvisat hederlighet och integritet och stått emot hade Trump mycket väl kunnat stanna kvar utan att vara vald. Och risken är stor att de som väljs nu, både i distrikten, staterna och på federal nivå, inte är av den sorten. Jag vill inte låta dramatisk, men detta kan vara USA:s sista demokratiska val.

Meter för meter trycks Putin tillbaka.

House of the dragon säsong 2 dröjer två år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV