Radar · Basinkomst

Hälften av kanadensarna vill ha en hög basinkomst

Basinkomst, eller andra välfärdsreformer, kan göra att fler ensamstående mödrar väljer att inte göra abort, tror en ideell organisation i Kanada.

Hälften av befolkningen i Kanada kan tänka sig att höja skatten med 1-2 procent för att finansiera en universell basinkomst på ungefär 25 500 kronor i månaden. Det visar en ny enkätundersökning.

I enkätundersökningen fick drygt 1800 kanadensare svara på frågan hur de skulle ställa sig till att höja skatten med 1-2 procent för att finansiera en universell basinkomst. Nivån på basinkomsten föreslogs vara runt 25 500 kronor i månaden (eller 40 000 kanadensiska dollar per år).

Nästan hälften svarade ja på frågan, totalt 47 procent. Medan 53 procent svarade nej.

Det är den ideella organisationen Angus Reid-institutet som i samband med en undersökning om abortmotstånd skickade ut en enkät där frågan om universell basinkomst fanns med. Deras tes är att många singelkvinnor gör abort på grund av risken att drabbas av fattigdom som ensamstående. Men om de fick en bättre ekonomisk trygghet skulle kanske aborterna minska.

Personer som är för abort är mer benägna att vara positiva till basinkomst än abortmotståndare, visar enkäten
Personer som är för abort är mer benägna att vara positiva till basinkomst än abortmotståndare, visar enkäten. Foto: Andrew Vaughan/TT

Men studien visar att samma personer som är emot abort är också emot att höja skatten för att kunna finansiera en basinkomst, eller andra satsningar på välfärden som skulle kunna gynna ensamstående mödrar.

Enkätstudien visar att högre utbildning har ett samband med högre stöd för universell basinkomst. Samtidigt stöds basinkomst mest av dem med lägre inkomster, och kvinnor är mer benägna än män att vilja höja inkomstskatten med 1-2 procent för att Kanada skulle införa en universell basinkomst på 25 500 kronor i månaden.

Själva definitionen för ”universell” basinkomst är att alla inom ett geografiskt område får en summa pengar regelbundet, inklusive rika personer, utan att ha presterat något för att få pengarna.

Hur en så liten skattehöjning som 1-2 procent skulle räcka för att finansiera en så hög basinkomst som ovan, och som dessutom skulle gå till hela befolkningen, går studien inte in på.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Över 100 studier om basinkomst i USA: ”En milstolpe”

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare