Krönikor

Kristen terror är en krutdurk på väg att explodera

”Det finns ingen kristen terror”, hävdar många. Och om en muslim begår ett terrordåd blir det nästan automatiskt ”islamistiskt” oavsett faktiskt skäl, men när kristna gör det måste man bevisa att deras tro inte bara spelade in utan var helt avgörande för dådet. Och även då räcker det inte alltid. De kan skrika ”jag gör detta i Guds namn” medan de skjuter en abortläkare och många kommer ändå att vägra kalla det religiös terror.

Religiös fundamentalism skapar en politisk vilja att leva i ett samhälle där Guds lagar gäller. Hos muslimer kallar vi detta ”islamism”. För kristna finns ingen motsvarande benämning.

Det fungerar också åt andra hållet. Du övertygar dig själv om att det du vill också är Guds vilja. Störta en ledare, bryta ut ett land ur ett annat land (separatism), införa ett annat politiskt system. Och när du väl befinner dig där är steget till att använda våld även mot demokratiskt valda ledare eller för att förhindra demokratiskt stiftade lagar inte långt. 

En vanlig uppfattning är att Koranen manar till våld, och därför har muslimer så lätt till terrorism. Det är liksom redan inbakat i deras regelverk. Kristendom är bara kärlek, menar många. Pekar man då på femtielva passager i Bibeln som också manar till våld blir alltid svaret att ja, men bara Nya testamentet gäller egentligen, för Jesus liksom suddar ut hela Gamla testamentet. Det är bara en sorts irrelevant förord till Nya. Men så länge kristna hittar stöd för våld i bibeln spelar det ingen roll vad skriftlärde anser.

USA är fullt av religiösa nationalister, som anser sig ha ett uppdrag från Gud. De är beväpnade. De är arga. De är övertygade om att Trump vann 2020 och att Gud har valt ut dem att störta Joe Biden, med våld om så behövs. Teorin om ”the stolen election” började ju i Trumps narcissistiska ovilja att acceptera förlust, men har nu infogats som en del av den kristna nationalismens narrativ om hur motståndarna, Deep state, är organiserade och med en tydlig agenda som går emot de egna värderingarna och deras religion.

Demokraternas och judarnas yttersta mål är att byta ut befolkningen mot bruna människor, menar de. Demokrater äter barn, de dyrkar satan och de är pedofiler.

Metoden är densamma som IS: Avhumaniserande av motståndaren är centralt för att legitimera våld mot dem. Om fienden utgörs av demoner och pedofiler måste det ju vara inte bara okej, utan faktiskt rätt att döda dem och att störta dem från makten.

”Men de eldar inte upp människor i burar!” Nej. Men det gjorde inte IS heller i början.

Mehdi Hasan, som är en suveränt påläst show host, hade ett inslag om vart USA är på väg.

Pastor Greg Locke, med miljoner följare, uttrycker sig ungefär så här: ”Om du röstar på Dems vill jag inte ha dig i min kyrka. Du kan ge dig av, din demon! Du kan ge dig av, du bäbismördande val-tjuv. Du kan inte vara kristen och rösta Dems i detta land. […] De är gudsförnekande demoner som mördar bäbisar och hatar detta land.” Han är ”sick” på att höra om stormningen den 6 januari. ”Låt mig berätta för dig: du har inte sett ett uppror än! Fortsätt trycka på våra knappar, era ’low down’, patetiska ’kompromisser’. Era gudshatande kommunister! Ni ska se vad en verklig stormning är, för vi går inte med på ert skräp. Min bibel säger att den levande gudens kyrka är en institution som helvetets portar inte ska stå emot. Och bibeln säger att vi ska ta det med våld!”

Vad är ”det”? Oavsett om han menade ”makten över landet” är det rimligtvis så det tolkas av dem som lyssnar. Budskapet är att Dems är inte medmänniskor utan demoner och Gud vill att de utrotas. Abortförespråkare är barnamördare. Och Trump rättmätigt vald president. 
Våld är svaret.

Trump ”retruthade” (motsvarigheten till ”retweetade” på hans nya plattform) en uppmaning till ”civil war” häromdagen. 

Det är så lätt att se hotet från islamismen, eftersom det kommer utifrån. Flera  undersökningar visar hur många muslimer i olika länder som vill införa sharia. Ingen, vad jag hittat, ställer motsvarande fråga till kristna. 
Och jag varnade redan i december 2020 för våldsamt försök till maktövertagande, men det blev ”bara” en stormning av Kapitolium. Jag varnade i februari för kristen terror. Men kanske blir det inte mer än dagens svavelosande hat. Ändå är det svårt att skaka av sig känslan av att amerikanska kristna nationalister är en krutdurk som väntar på att tändas. 

Grönsakerna växer så det knakar!

Allt tyder på att vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV