Krönikor

När Trumps stollar ser att det är kört vet ingen vad som händer

För två månader sedan, det vill säga flera veckor före valet, skrev jag om Trumps strategi för att sitta kvar utan att vinna. Jag kan förstås inte ta cred för den underliggande analysen – den hittade jag bland kunniga juristers bloggar, intervjuer, poddar. Men det är intressant att se hur Trump exekverar nästan exakt efter den plan experterna hade målat upp i sina teorier. 

Redan före valet talade han om att valet skulle vara ”rigged”, precis som 2016. Han pekade särskilt på ”mail-in ballots”. Eftersom demokraterna poströstar och republikanerna röstar på valdagen, och eftersom poströsterna i de flesta staterna av betydelse räknas sist, hamnade Trump som väntat i klar ledning i början av kvällen. Men han hann inte utropa sig som vinnare innan Biden gått om. Det hindrade honom inte från att hävda massivt valfusk och ändå påstå att han vunnit. Detta var första steget i planen. Skapa misstro.

Nästa steg är att stämma några utvalda stater och hoppas att fallen hamnar i högsta domstolen, det vill säga ”the Supreme court”, och att domarna där minns vem som nominerat dem. Och om det inte gick skulle man skapa tillräckligt mycket misstro för att antingen guvernörerna eller lagstiftarna, det vill säga de lokala senatorerna, skulle utse egna elektorer. Och det är på den punkten Trump och Giuliani befinner sig nu. 

Alla inblandades inställningar återfinns längs en skala av konspirationsteorier, från svåra till oskyldiga. En del vandrar fram och tillbaka. Den mest extrema varianten, som Trump och ”Release the Kraken”-advokaten Sidney Powell och i någon, mildare mån även Giuliani kör med, är en gigantisk komplott, iscensatt av Biden själv och hans närmaste, som spänner över en rad stater och där Venezuela och Kina är med på ett hörn och röster räknas utomlands och det finns mystiska algoritmer i rösträknarmaskinernas chips och FBI och CIA deltar i fusket i glatt samförstånd med Hillary och Podesta.

Istället för bevis finns statistik över när rösterna matades in i systemen. ”Massive dumps”, säger Trump om rapporteringen av Bidens röster, och bjuder alla komiker på öppet mål, för ”dumps” har uppenbarligen en annan betydelse också. 

I den andra änden heter det ”vi ställer bara frågor” och ”varje amerikan borde bry sig om detta” och ”varför gör inte media sitt jobb och undersöker?”. Tucker Carlson, Maria Bartiromo och Sean Hannity med flera riktar sin ilska mot dem som enligt dem inte vill veta, trots att i princip alla anekdoter Trumps team fiskat fram antingen varit irrelevanta, typ ”valförrättarna blängde på mig” eller ”de hade på sig BLM-tryck” eller också fått sin förklaring.

Hittills har två fall av verkligt fusk uppdagats, och i båda fallen har det varit Trumpväljare. Den historia som upprör Fox News mest är ett filmklipp som påstås visa ”suitcases” med röster som halas fram från under ett bord, och de påstår att media vägrar ta detta på allvar, trots att flera medier faktagranskat detta grundligt. Man påstår också att döda röstar, men de fall som fortfarande inte avskrivits är enstaka, saknar koppling till varandra och utreds av åklagare. De enda kända är republikaner. 

Så var befinner vi oss?

Pja. Domstolarna har slängt ut i princip alla ”bevis” de kommit med. Det finns ett par fall kvar som skvalpar. Men den vägen är i princip stängd.
Så då återstår att få guvernörerna eller de lokala senatorerna att agera, och för att detta ska hända har Giuliani hållit ”hearings”, som egentligen bara är möten, med dem, där han presenterat alla bevis. Internet, SNL och övriga komiker har haft kul åt salongsberusade Melissa Carone som framförde absurda påståenden om tiotusentals röster som adderats i smyg, och åt Giuliani som ljudligt släppte väder ett par gånger. Och nu, när Giuliani fått covid, måste alla deltagare sättas i karantän. Det är en absurd cirkus, fläckvis komisk att beskåda.

Och nu, när Trump som så många gånger tidigare kastar sina egna, mest trogna vapendragare, som attorney general Bill Barr och guvernörerna Kemp och Ducey, till vargarna finns en del skadeglädje till vänster – särskilt med tanke på hur majoriteten i senaten står på spel i ”runoffen” i Georgia

Men det står ändå klart att de problem som kommit till ytan inte kommer att försvinna för att Trump lämnar Vita huset. Trumps coup d’état misslyckades för att Biden vann med så pass många elektorsröster. Hade det bara hängt på en stat är det fullt möjligt att han lyckats. Det finns flera politiker som ställer upp på ett illegalt utnämnande av elektorer, i strid mot folkets vilja. Till viss del klarade sig demokratin för att hedervärda människor satt i rätt roller. Det nya styret behöver göra en post mortem och täppa till hålen för framtiden.

Men det större problemet på kort sikt är att ungefär en fjärdedel av folket anser att Trump var den verklige vinnaren, och att Biden fuskat. De hotar, hatar, rasar, men än så länge är de lugna, eftersom Trump säger att han kommer att vinna.

I internets undervegetation är QAnon-supportrar övertygade om att det som händer nu är en del av en större plan, som geniet Trump tänkt ut. Den nyss benådade general Mike Flynn vill se undantagstillstånd, där militären tar över och håller ett nytt val.

Hitler, Mussolini och Putin var folkvalda. Demokratiers inneboende svaghet ligger i mänsklighetens bakvända vilja att ledas av en diktator. 

När loppet är helt kört vet ingen vad alla beväpnade stollar tar sig till.

USA:s demokratiska system har stresstestats i fyra år. Svagheterna är blottlagda.

Vårt har det inte, än. Skulle det hålla för en populistisk autokrat?