Krönikor

Ingenting är säkert i det amerikanska kaosvalet

Det ser i dag ut att bli väldigt svårt för Trump att vinna valet. Han är synnerligen impopulär, och de som inte gillar någondera kandidaten har mycket lättare för att rösta på Biden än de hade att rösta på Clinton – dels för att Biden inte är så illa omtyckt som hon var och dels för att de fyra senaste kaotiska åren har skapat en krisinsikt bland såväl Bernie-supportrar som republikaner av gamla sorten, som annars hade avstått från att rösta, eller skrivit in en egen kandidat.

Och Trump attackerar hela tiden poströstandet, förmodligen av två skäl:

1. En genuin vilja att få bort poströstandet, eftersom det till övervägande delen är demokrater som röstar så, och för att han tror att utan poströstande avstår många från att rösta på Biden, av säkerhetsskäl eller för att det blir för krångligt. Detta stämmer säkert. Rent taktiskt är det ur hans perspektiv rätt att kämpa mot poströstandet, om han vill vinna.

2. Han vill, liksom förra gången, inte framstå som en förlorare inför sina väljare, och därför har han lyckats tuta i dem att om han förlorar beror det på fusk. Anledningen till detta är förmodligen bara fåfänga som stammar ur narcissismen (ni minns väl det strategiskt helt onödiga påståendet att han förlorade ”the popular vote” på grund av ”millions of people voting illegally”).

Efter valet räknas ju rösterna, och ett möjligt scenario enligt Red mirage-teorin, döpt efter en gammal roman, eftersom ”red” är republikanernas färg och ”mirage” betyder ”hägring”, är att Trump ser ut att vinna under valnatten, eftersom Biden-väljare poströstar.

Och därefter kommer Trump att stämma swing states för att poströsterna inte ska räknas. Han har redan börjat. Och de processerna kommer att avgöras i högsta domstolen. Och där räknar han med lojalitet från dem han utsett.

Det är inte helt troligt att han får det. De kommer att följa lagen, som ger delstaterna en hel del makt att sköta sina respektive val, och såvida inga stora fel har begåtts kommer alla röster att räknas. Electoral college kommer att mötas den 14 december och utse en president.

Men det finns en annan, tänkbar väg som diskuteras mycket nu, och det är att några av staterna ogiltigförklarar valet och skickar egna elektorer. Det kan både den lokala domstolen och guvernören göra. Om det sker kan det hända att varken Trump eller Biden får 270 elektorsröster, och då … utser representanthuset presidenten. Huset är ju demokratiskt, så då borde ju Biden vinna, kan man tycka. Men si, så funkar det inte. Varje stat har en röst var i just det valet, och eftersom republikanerna bor i befolkningsfattiga stater blir det fler republikaner än demokrater. Så Biden kan ”vinna” en skrällseger utan att egentligen få posten.

Min största oro ligger dock i vad folket kommer att göra. Trump har tidigare fått Bill Barr, som är vad som i Sverige skulle kallas ”justitieminister”, att ljuga om att valfusk skulle förkommit, och nu har ”departementet” gått ut och sagt att nio Trump-röster skulle ha slängts i Pennsylvania, och att det pågår en utredning. Sedan fick de backa, för det var inte nio röster, och ingen vet om detta var ett misstag eller faktiskt valfusk. Men genom att hela tiden pressa fram den här sortens förvirrade historier, som sedan pumpas ut av Fox News, samtidigt som Trump hävdar att alla valundersökningar är falska och att han oundvikligen måste vinna valet, kommer den tredjedel av folket som är totalt lojala mot honom inte att acceptera hans förlust. De har dessutom fått för sig att USA brinner dagligen, eftersom Fox News kraftigt blåser upp bilder på brinnande bilar och plundring och ljuger om att Biden vill ta bort alla poliser, för att få det att framstå som om bara Trump kan rädda dem från bruna och svarta människor.

Journalister åker till Trumps rallies och intervjuar Trumpsupportrar, och det är rätt bisarrt att höra dem. Person efter person deklarerar att det inte finns någon möjlighet att Biden vinner ärligt, trots att Biden ligger långt, långt före i precis alla relevanta polls.

Men det kan gå ytterligare en väg.

Hans väljare kommer till övervägande delen att rösta på valdagen, som är 3 november. Han håller rallies i swing states. Hans främsta supportrar står där, sida vid sida, utan mask, i timmar.

Några promille, låt oss säga femton personer, av de tusentals som är där har covid och smittar när de ropar, buar, skrattar, jublar. De smittar kanske sex personer var, det vill säga 90 nya personer. Alla dessa är inbitna Trumpväljare.

Dessa nittio går ju sedan hem och smittar sina familjer, och de går till jobbet och hänger med vänner, och man umgås ju med likasinnade och demokrater är dessutom långt mer försiktiga än Trumpväljare, så låt oss säga att rätt många republikaner i de viktigaste staterna faktiskt inte är så särskilt friska på valdagen och dels inte tar sig ur sängen den tredje november, eller, ännu värre, trillar av pinn. Och dels kan de som faktiskt blivit sjuka eller sett sina kära bli det inse att de blivit lurade och har inte längre lust att rösta på honom.

Man kan också tänka sig att alla inte är lika pigga på att gå till vallokalen om det är ett lokalt virusutbrott, även om de inte är sjuka själva. Och då är det kanske för sent att poströsta. Och Bidens väljare är redan klara.

Val i USA handlar aldrig om vem som får flest röster på grund av elektorssystemet. Men i detta val finns så många möjliga scenarier uppe i luften att det är helt omöjligt att säga vem som svärs in 20 januari. Nu hade ju vi också rätt svårt att utse en statsminister efter vårt förra val, men i Sverige fanns i alla fall inte inbördeskrig med som tänkbart scenario.

Opinionsundersökningarna går sakta åt rätt håll..

Eric Trump påstod att hans pappa utvecklat ett vaccin som sedan räddat honom.