Krönikor

Republikanernas väg till Crazy-town

”Om vi nominerar Trump kommer vi att förstöras, och vi kommer att förtjäna det.” 

Orden var Lindsey Grahams, det var 2016 och han hade fortfarande kvar sin integritet, och vad han förutsåg var hur Gop, det vill säga Republikanska partiet, skulle trasas sönder.

Nu är han på väg att få mer rätt än han kunnat ana, och allt kretsar runt den normalt republikanska staten Georgia, som med en ganska liten marginal valde en demokrat till president för första gången sedan 1992. Fyra republikaner står i centrum, och bara en av dem lär kunna sova på nätterna: guvernören Brian Kemp, Secretary of State (det vill säga valansvarig) Brad Raffensperger och senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue.

Egentligen började skiftet mot Demokraterna när den populära Stacey Abrams, också med mycket liten marginal förlorade guvernörsvalet för två år sedan. Hon hade kämpat hårt för att få svarta att rösta, men hennes motståndare Brian Kemp var också Secretary of State, det vill säga ansvarig för valet där han själv var kandidat, och han plockade helt sonika bort en massa väljare från röstlängderna, så de kunde inte rösta när de väl tog sig till lokalen. Detta har föranlett en stor ilska bland Abrams väljare, och hon jobbade stenhårt i denna valrörelse för att få ut ”the black vote”. 

Kemp har varit en god vän till Trump under dessa två år, och de har kliat varandras ryggar ordentligt. Det har därför funnits en ganska naturlig förväntan från Trumps sida att Kemp skulle hjälpa honom vinna den staten i efterhand genom diverse fulgrepp. Men Raffensperger har sagt klart och tydligt att Biden vann och att fusk inte förekommit. Så därmed hamnar Kemp mellan Trump och Raffensperger och båda förväntar sig att han ska stå upp för deras version av sanningen. 

Det hade varit enklare om det inte vore för deras senatorval. 

Georgia har en regel som säger att om det finns fler än två kandidater och ingen får femtio procent ska de som fick flest röster mötas i ytterligare ett val, som kallas ”runoff”. Båda deras senatorsstolar ska tillsättas i en runoff den femte januari. Och ett illmarigt öde har gjort hela senaten beroende av dem, eftersom det står 48–50 till republikanerna i övrigt, och eftersom vicepresidenten, det vill säga Kamala Harris, kommer att ha utslagsrösten. Om Demokraterna vinner de båda stolarna petas Mitch McConnell, och de kan göra precis vad de vill, för då har de hela kongressen och Vita huset. 

Så scenen ser ut så här: Brad Raffensperger har deklarerat Biden som vinnare och förklarat att valet gått helt rätt till, och de båda senatorerna har krävt hans avgång. Raffensperger högg tillbaka. Hans familj är dödshotad och han är rätt lack på sina partikamrater överlag. Lindsey Graham ringde honom och frågade rakt ut om han inte kunde slänga lite Biden-röster, och Raffensperger gick ut och berättade det, vilket Graham förmodligen aldrig trodde han skulle göra. 

Trump kräver att Kemp kör över Raffensperger och utser republikanska elektorer, och när Kemp inte gör det, eftersom det är olagligt, twittrar Trump hånfullt om Kemps snabbt fallande popularitet

Senatorerna Loeffler och Perdue är inte superpopulära. De deltog i en tidig briefing gällande covid, och använde information de fick där till insider trading. Loeffler testade för övrigt positivt häromdagen. Perdue är nu i nytt insider-blåsväder av liknande karaktär. De vet båda att deras enda chans att vinna är att Trumps väljare går iväg och röstar, och de står därför helt på hans sida. Trump använder valet till att hålla Mitch och alla andra senatorer i schack.

Hundratals Maga-anhängare samlas nu i ett “stop-the-steal”-rally i Atlanta och ropar till Kemp och övriga republikaner att ställer de inte upp för Trump kommer senatorerna inte att få några röster och inga andra folkvalda heller. Trump håller partiets framtid i sin järnhand. Och hans krav är att de åker med honom hela vägen till Crazy-town och gör allt som krävs för att han ska vinna det val han förlorat. De får absolut inte gratulera Biden eller ens antyda att han blivit vald.

Så är cirkeln sluten. Och Graham fick rätt. Partiet är i spillror. 

Trump är snart borta från Vita huset.

Andra vågen är här.