Krönikor

Biden är vald – vad händer nu?

För oss som nördat in oss på amerikansk politik har det varit en nagelbitarvecka. Vi var någorlunda övertygade om att Biden skulle vinna och helt säkra på att Trump skulle vägra acceptera en förlust, men sedan då? Vad händer nu?

Det beror förstås på hur Trumplägret, det vill säga både republikanska folkvalda, kabinettet och nyhetsmedier, agerar. Och här framstår tre kategorier: De som anser att det är dags att ge upp, möjligen efter några dagars meningslösa rättsliga tvister. Dit hör bara ett fåtal senatorer, som Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski och Ben Sasse. Sedan finns en bred, tyst majoritet, som hukar bakom floskler som ”alla legitima röster måste räknas”. Dit hör Mitch McConnell och Marco Rubio och de flesta Fox News-ankare. De vill inte lägga sig i. De väntar.

Men den tredje kategorin, de som står bakom Trumps tosserier, är liten men högljudd, och det är förstås dem de 71 miljoner amerikaner som röstade på Trump och nu letar efter hopp lyssnar på. Den spänner från dem som rakt ut påstår att det finns bevis för valfusk, vilket det förstås inte gör, till dem som lite försiktigare säger att det är viktigt att undersöka alla rykten som florerar. De pumpar Trumps anhängare på pengar för att bekosta tvisterna, men mer än hälften går till skulder kampanjen dragit på sig.

Finns det någon väg för Trump att sitta kvar? Nej, inte egentligen, men problemet är att han nog inte vet det. Det har varit tydligt ganska länge att han räknar med en upprepning av valet 2000, när högsta domstolen gav Bush segern – men den gången handlade det om några hundra röster i Florida, och det gör det inte nu. Flera gånger har han sagt att han behöver ”republikanska domare” för att avgöra valet, och efter att det blev klart för honom att Biden fått flest röster sa han rakt ut att nu var det dags att gå till högsta domstolen och liksom knacka på dörren och säga “häpp, minns ni mig, jag gav er jobbet, och nu är det dags att återgälda mig!”

Finns det substans i hans påståenden om valfusk? Jag har läst och lyssnat igenom rätt många analytiker, och svaret är nej. För att en domstol ska kliva in och styra upp krävs både klara bevis att fusk eller slarv skett och bevis för att en korrigering skulle ändra utgången av valet. Som det ser ut nu vinner Biden Georgia, och då blir det minst tre stater Trump-kampanjen skulle behöva vända, och det är inte realistiskt. Bästa genomgången av hur klent hans case är gjordes av John Oliver i Last week tonight i söndags, för den som vill veta mer.

Så vad håller de på med? När det gäller Trump handlar det säkert om en oro för rättsliga processer som väntar om han förlorar, om hans ego, om en genuin vilja att sitta kvar och det är också möjligt att detta är en strategi för hans nästa karriär inom media.

När det gäller politiker som Lindsey Graham, Matt Gaetz, Jim Jordan med flera och mediapersoner som Sean Hannity, Laura Ingraham och Karl Rove är det knepigare. Rimligtvis inser de att det är kört för Trump, och då är frågan vad som driver dem att fortsätta underblåsa konspirationsteorierna om valfusk. Är det rå besvikelse som förblindar, eller finns en strategi att bli ihågkommen som den som kämpade tillsammans med Trump in i det sista, för att vinna väljare/tittare?

Oavsett vilket är det de personerna som är de farligaste just nu. De ger hopp till både Trump och hans väljare.

Trump anses vara världens mäktigaste man för att han har ”the nuclear codes”. Men det som gör honom ännu starkare är hans kanske tiotals miljoner beväpnade fanatiker. Just nu är de rasande och känner sig bestulna, förrådda och rädda för den kommunism republikanerna påstår att Biden kommer att införa.

Ett tweet från Trump, och det är krig.

Stacey Abrams och Cindy McCain, som levererade Georgia respektive Arizona till Biden.

Covid-fallen rusar i Sverige, och vi har ingen fungerande strategi.