Radar · Politik

Nu är världens förnybara resurser slut för i år

I dag inträffar årets Earth Overshoot day, dagen då världen förbrukat årets ranson och börjar leva på ”sparkapitalet”.

I dag har vi gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser. Hade hela världen levt som vi gör i Sverige hade de varit slut i april.

Varje år räknar organisationen Global footprint network ut när världens befolkning och länder förbrukat de resurser som jorden producerar.

Nyckeltalet bygger på olika beräkningar av bland annat energikonsumtion, fiske, skogsbruk och koldioxidutsläpp. En slags årsbudget för naturens förnybara resurser.

I år inträffar Earth Overshoot day, dagen då världen förbrukat årets ranson och börjar leva på ”sparkapitalet”, i dag den 28 juli, vilket är två dagar tidigare än 2021.

För drygt 50 år sedan, 1971, när mätningarna började inföll Earth Overshoot day den 25 december.

Än värre ser det ut om vi tittar på respektive land.

Sverige värre än snittet

Om alla människor på jorden levde i samma överflöd som vi i Sverige hade årets resurser varit slut den 3 april. Så sedan dess och resten av året lever vi i Sverige över de resurser som jorden producerar.

Det innebär att vi svenskar förbrukar så mycket på ett år att det skulle krävas nästan fyra jordklot om hela världens befolkning levde som vi.

Allra tidigast, den 10 februari, skulle Overshoot day ha inträffat om alla levde som man gör i Qatar.

Sist på Global footprint networks lista finns Jamaica där Overshoot day inträffar den 20 december.

Men det finns också ett förhållandevis stort antal länder som inte har någon egen Overshoot day vilket innebär att deras invånare, räknat per person, beräknas leva i enlighet med jordens resurser.

Bland dem finns mindre nationer som São Tomé/Príncipe och Komorerna till stora och folkrika länder som Indien och Pakistan.

Sedan mätningarna började för Earth overshoot day har datumet inträffat tidigare och tidigare med vissa undantag, som under coronapandemin 2020. Då låg årets Overshoot day den 22 augusti vilket var tre veckor senare än året därpå.

Läs mer:

Sveriges Overshoot day – firas med klimatrankning

Minimalismen är det nya svarta

Jordens resurser är redan slut för i år – Sverige värre än snittet

Nu har Sverige förbrukat årets förnybara resurser