Glöd · Ledare

Minimalismen är det nya svarta

Den tredje april ”firade” Sverige Overshoot day. Det är den dag då jordens resurser skulle vara slut om alla levde som i Sverige. Resten av året förbrukar vi resurser som annars kunde nyttjas av andra delar av världen och framtida generationer.

Trots att det pratas mycket om miljön infaller dagen allt tidigare.

Det kan ibland verka ganska hopplöst. Vår ekonomi och vår kultur bygger till stor del på att förbruka naturresurser och att hjulen snurrar snabbare. För att vara framgångsrik och trendig gäller det att hänga med. Även om de flesta av oss vet att det inte gör oss särskilt mycket lyckligare.

Men det finns en motrörelse. Många människor från alla möjliga bakgrunder anammar minimalismen. Det är en rörelse som bygger på att inte ha huset fullt av onödiga saker och en garderob full av kläder man aldrig använder. Att ha färre prylar men att de saker man har betyder något. Att hellre gå ner i arbetstid än att få en löneförhöjning. Minimalisterna prylbantar och får plats i livet för det som är verkligt viktigt för dem.

Det verkligt hoppingivande är att denna rörelse inte bara anammats av miljörörelsen och de redan frälsta. Tvärtom är ofta de största förespråkarna människor som tröttnat på sin egen konsumtionsinriktade livsstil.

Några har blivit en ny typ av influencer, som istället för reklamsamarbeten torgför budskap om att ”less is more”. Vissa har hundratusentals följare. Filmen Minimalism av två unga killar som lämnat välbetalda jobb för en mer hållbar livsstil har blivit en av de mest sedda dokumentärerna på Netflix.

Rörelsen får ibland kritik för att vara en rörelse för privilegierad medelklass. Det ligger delvis något i det. En rörelse som förespråkar att ha mindre är förstås provocerande för den som inte har tillräckligt. Men det är långt ifrån alla minimalister som är privilegierade. Och på en planet med begränsade resurser är det utmärkt om de som redan har mycket kan nöja sig med mindre, så att alla kan få vad de behöver. 

Att konsumera mindre utmålas ofta som något självspäkande och moralistiskt. Men för många är det i själva verket en frihetsrörelse. 
Att slippa en del krav på vad som förväntas av oss för att vi ska vara lyckade och fokusera på det viktiga i livet.

Det börjar till och med bli trendigt. Kanske är minimalismen det nya svarta. Det senaste modet att ge fan i mode. Med fler minimalistiska influencers behöver vi i framtiden kanske inte uppmärksamma Overshoot day överhuvudtaget.

Allsvenskan har börjat.

Min vidskeplighet – jag har fått för mig att mitt lags framgångar beror på om jag kommer i tid till matcherna. Jag kommer aldrig i tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV