Radar · Miljö

Nu har Sverige förbrukat årets förnybara resurser

Arkivbild.

Nu lever vi över våra tillgångar i Sverige. Sverige nådde igår ”Overshoot day” och har gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser.

Om alla människor på jorden levde i samma överflöd som svenskarna så hade årets resurser varit slut. Igår, den 6 april nådde Sverige Overshoot day”. Så nu och resten av året lever vi i Sverige över de resurser som jorden producerar.

Alla fall enligt Earth overshoot day som varje år räknar ut när världens befolkning och länder förbrukat de resurser som jorden producerar.

Dagen när alla människor på jorden hade förbrukat jordens totala årskvot av naturresurser förra året, 2020, inföll 22 augusti. Vilket var drygt tre veckor senare än 2019, då inföll Earth overshoot day den 29:e juli – den tidigaste dagen någonsin.

Nästan fyra jordklot skulle världen behöva om alla levde som oss i Sverige
Nästan fyra jordklot skulle världen behöva om alla levde som oss i Sverige. Grafik: Overshootday.org

För 50 år sedan, 1971, när mätningar började inföll Earth overshoot day den 21 december.

När de gäller oss svenskar så konsumerar vi på ett år att det skulle krävas nästan fyra jordklot om världens befolkning levde som vi. Men vi är inte värst, ett fåtal länder är värre, exempelvis Qatar, Förenade Arabemiraten, USA, Kanada, Australien och Danmark.

Några länderna som nästan klarar sig på jordens resurser är Indonesien, Ecuador och Nicaragua

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV