Radar · Miljö

Sveriges Overshoot day – firas med klimatrankning

Grafik över lärosätenas resultat i klimatrankningen.

Den tredje april infaller Sveriges Overshoot day, dagen då jordens resurser skulle vara slut om alla levde som i Sverige. I samband med det passar föreningen Klimatstudenterna på att publicera sin klimatrankning av Sveriges universitet och högskolor.

– Syftet bakom rankingen är att visa nuvarande samt blivande studenter vilka svenska universitet och högskolor som har högst ambitionsnivå vad gäller klimatet, säger Daniel Vamos, ordförande i Klimatstudenternas nationella styrelse, i ett pressmeddelande.

Rankningen baseras på en rad olika faktorer, såsom utsläpp, utsläppsminskningar och ambitionsnivå vad gäller framtida klimatarbete.

Bäst resultat i år fick Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, som fick 95 poäng av totalt 100 möjliga. Som tvåa placerade sig Sveriges lantbruksuniversitet, med 89,5 poäng, följt av Karolinska institutet med 85 poäng. Sist placerade sig Chalmers tekniska högskola i Göteborg, med 51,5 poäng. Totalt har 23 lärosäten deltagit, och det är frivilligt att delta.

Redan i förra årets rankning fick samtliga lärosäten högsta eller mycket höga poäng i kategorierna om utsläpp och utsläppsminskningar från flyg. Så ser det ut även i år. Större skillnader syns däremot i kategorierna mål/handlingsplaner/mätning samt måluppfyllelse.

– Samtliga lärosäten kan ta fasta på resultat från tidigare mätningar och arbeta för att fortsätta hålla nere utsläppen från tjänsteresor. Trots att många lärosäten fått höga poäng i årets mätning vill vi fortsatt betona vikten av att arbeta framåt med klimatarbetet på universiteten och högskolorna i Sverige, säger Erica Aronsson, vice ordförande i Klimatstudenternas nationella styrelse, i pressmeddelandet.

För att veta mer om hur granskningen gjordes kan man läsa mer här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV