Radar · Djurrätt

Vargexpert om utredning om vargstammen: ”Vansinne”

Vargarna skulle kunna vara långt fler, inte färre, i de svenska skogarna, menar David Nieto Macein.

Efter en uppmaning från riksdagen har regeringen gett i uppdrag till Naturvårdsverket att utreda ”framtidens vargförvaltning”. Myndigheten ska bland annat titta på de vetenskapliga möjligheterna att minska ner vargstammen till ett intervall på 170 och 270 individer.
– Vansinne, menar oberoende vargexperten David Nieto Macein.

Under onsdagen beslutade regeringen att ge i uppdrag till Naturvårdsverket att se över möjligheterna för ”framtidens vargförvaltning”. Som Syre tidigare skrivit om är det en respons på riksdagens uppmaning till regeringen om just detta.

Men riksdagens förslag gick ut på att ha en vargstam på mellan 170-270 individer. ”Dock bör det hållas i det nedre spannet om 170 individer, bland annat med tanke på att vargpopulationen förtätats”, står det i beslutet. Referensvärdet för vad som anses vara en ”gynnsam bevarandestatus” ligger idag på 300 och har beslutats av Naturvårdsverket utifrån vad forskningen säger. Det skulle alltså handla om en drastisk sänkning av antalet vargar.

– Det är vansinne. Det är att söka efter utrotning av en art, säger etologen och vargexperten David Nieto Macein.

Han bor i Spanien men har bott i Sverige under flera år och följer vargfrågan här noga. Jämför man med situationen i Spanien så är debatten här löjeväckande, menar han.

"Dömd till allvarliga genetiska problem"

– Det är en löjligt liten population vi pratar om. 400 vargar är lika många som det finns bara i regionen Asturien. Dessutom är den svenska vargstammen den mest inavlade i världen.

300 är enligt honom inte en ”gynnsam bevarandestatus”, utan praktiskt taget ”på väg mot utrotning”.

– Med 150 till 200 vargar är stammen dömd till utrotning på medellång sikt och till allvarliga genetiska problem, säger han.

Men debatten här är formad av en stark varg-lobby, plus att det nu är valår, menar han.

– Allt handlar om att vinna röster. Det finns jägare inom politiken och nu när det är valår vill man vinna röster på landsbygden.

Etologen och vargexperten David Nieto Macein säger att rädslan för vargen i Sverige är ologisk och utan grund
Etologen och vargexperten David Nieto Macein säger att rädslan för vargen i Sverige är ologisk och utan grund. Foto: Tone Camara.

När regeringen under onsdagen presenterade uppdraget till Naturvårdsverket sade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg att regeringen att det handlar om att lyssna på människor på landsbygden.

– Många människor som bor och verkar på landsbygden känner sig maktlösa och oroade av att se hur vargstammen ökar. De är oroade över sina betesdjur och husdjur. Regeringen tar människors oro på stort allvar. Vargstammen har i dag ökat till över 400 individer, sade hon enligt ett pressmeddelande.

"Vargrädslan är ologisk"

Men att vara rädd för vargar är ologiskt, enligt David Nieto Macein.

– Det finns ett sätt att tala om vargen som gör att rädslan går in i människor. Det väcker tankar om barnberättelser som Rödluvan. Men allt det där är lögn.

En normal varg som inte har haft kontakt med människor utgör ingen fara för människan, konstaterar han. Och när det gäller rädsla för sina husdjur och boskapsdjur så handlar det snarare om att skydda dem på ett annat sätt.

– Det är som om du hade en kanin i trädgården. Om du inte skyddar den så kan den bli tagen av en räv. Men du går inte och dödar räven bara för att den inte ska ta din kanin.

Det finns bra sätt att skydda sina djur, menar Nieto Macein.

– Om man inte gör det eller tycker att det blir för jobbigt eller dyrt då ska man inte ha djur. Man kan inte ha det som en ursäkt för att döda ett djur som är viktig för biodiversiteten. Det är inte en giltig ursäkt.

"Riskerar böter i EU-domstolen"

På samma sätt har hundägare och jägare ett ansvar, menar han.

– Till att börja med så tycker jag att jakt är ett gissel. Men sedan är det de som släpper sina hundar lösa i ett vargområde. Dels finns det skyddsutrustning att använda. Men sedan är det faktiskt så att långt fler hundar dör överkörda av bilar när de korsar en väg. Det finns det statistik på från försäkringsbolagen. Och då orsakar de dessutom trafikolyckor.

David Nieto Macein tror inte att utredningen som nu kommer att göras kommer kunna leda fram till ett så drastiskt beslut som riksdagen har uppmanat om.

– Sverige har redan fått en varning från EU om sin hantering av vargstammen, för sina olagliga handlingar mot vargen, och de skulle definitivt ta upp frågan igen om det gjordes något liknande. Vi riskerar böter i EU-domstolen, vilket de svenska skattebetalarna skulle få betala för…

I Sverige, med de omfattande skogsarealer vi har, skulle det enkelt kunna finnas tio gånger så mycket varg som nu, menar han och jämför med de cirka 2000 vargar som uppskattas finnas i Spanien.

– I Italien till exempel har du ännu fler. Enligt nya siffror finns där omkring 3300. På en yta betydligt mindre än Sveriges, med långt fler människor och med mindre skog.

Här kan du höra David Nieto Macein resonera mer om vargstammen i Sverige.

Läs mer:

Riksdagsuppmaning vill halvera vargstammen

”Nej, vi borde inte skjuta 50-70 procent av vargarna i Sverige”

”Sverige skulle kunna ha långt fler vargar”