Radar · Djurrätt

Majoritet av världens soja blir foder till köttindustrin

Den största delen av sojaproduktionen i världen går till köttindustrin - i form av foder till djuren.

En stor majoritet av den soja som produceras i världen – och bidrar till regnskogsavverkningen – går till köttindustrin, som foder åt djuren. Kycklingproduktionen står för den absolut största delen av sojaförbrukningen, enligt Our world in data.

Ungefär hälften av världens regnskog – tillsammans dess unika värden – har försvunnit under det senaste seklet. Bara under det senaste decenniet har en yta nästan lika stor som Sverige avskogats, enligt Världsnaturfonden, WWF.

En av anledningarna till den globala avskogningen, främst i Sydamerika där skövlingstakten av Amazonas nått nya rekordnivåer under de senaste åren, är köttindustrin och dess beroende av stora betesmarker till djuren. Men den globala sojaproduktionen, som ökat markant under de senaste 50 åren, är också en av de faktorer som driver på skogsskövlingen.

Det är dock inte den mänskliga konsumtionen av soja- och sojaprodukter som är den stora anledningen till att skogen skövlas och bränns ner – utan köttindustrin. En stor majoritet, närmare bestämt 77 procent, av all soja som produceras i världen blir nämligen foder åt djuren i köttindustrin. Endast drygt 7 procent går till växtbaserade livsmedel som tofu, sojamjölk, edamamebönor och tempe, skriver Our world in data, vilket även sajten Välj Vego rapporterat om.

Kycklingproduktionen, inklusive den konventionella svenska som i november fick rött ljus från WWF, står totalt för hela 37 procent av all sojaproduktion i världen. På andra plats kommer grisproduktionen där drygt 20 procent av den totala sojaproduktionen förbrukas som foder. Drygt 13 procent går till produktionen av olja för mänsklig konsumtion.

Siffrorna kommer från en rapport av Food Climate Research Network (FCRN) vid Oxford universitet.

Sojabönor odlas även i Europa, Kanada och Kina på gammal jordbruksmark, där de ofta används i produktionen av växtbaserade livsmedel, enligt WWF.

Läs mer:

Ny rapport: Tropisk skog stor som Sverige är borta

Sojaimporten till EU bakom avskogning av tropisk skog

Farliga följder när regnskogen skövlas

Amazonas: Högsta skövlingstakten på tio år – köttproduktion främsta drivkraften 

Palmoljebolag kopplas till mutor och misshandel i ny granskning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV