Radar · Miljö

Palmoljebolag kopplas till mutor och misshandel i ny granskning

Foto taget av Greenpeace paramotorflygare på Sumatra i Indonesien 2007 under ett tidigare projekt i syfte att dokumentera skogs- och torvbränder.

Stora arealer av Papua Nya Guineas regnskogar har under de senaste decennierna avverkats för palmoljeplantager. I dolda inspelningar avslöjas nu hur chefer för palmoljebolag rutinmässigt flyr skatt och betalar polis i landet för att misshandla lokalbefolkning som står emot plantagerna.

Papua Nya Guinea är hem åt världens tredje största regnskog, som besitter en stor biologisk mångfald med drygt fem procent av världens arter. Men under de senaste årtiondena har regnskogen avverkats mycket intensivt för att ge plats åt palmoljeplantager.

Vid sidan av de enorma förluster av naturvärden som avverkning av regnskog innebär, har det också rapporterats om vilka negativa följder avverkningen fått för lokalbefolkningen i området, bland annat eskalerat våld i hemmen, en ökad mängd tonårsgraviditeter och ett allt större drogmissbruk. Tidigare har det även uppdagats att politisk korruption är vanligt och att politiker använder skalföretag för att sälja avverkningstillstånd.

Betalar för misshandel av lokalbefolkning

I en rapport avslöjar nu organisationen Global Witness med hjälp av bland annat hemliga inspelningar hur palmoljeindustrin i landet är kopplad till korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Enligt Global Witness betalar chefer för palmoljeplantager en specialstyrka inom polisen för att misshandla lokalbefolkning som kämpar emot deras oljeplantager. I inspelningarna berättar cheferna i fråga också hur mycket det brukar kosta när de mutar ministrar i Papua Nya Guinea och hur de slipper betala skatt, vilket Natursidan var först med att rapportera om.

Ett av bolagen som har avslöjats är ENB, som förser stora livsmedelsföretag som Colgare-Palmolive, Kellogg’s, Danone och Nestlé, men också svenska olje- och fettillverkaren AAK AB, med palmolja. Företagen själva hävdar i Channel 4 att de har slutat köpa palmolja av ENB efter att de tagit del av inspelningarna. Enligt Global Witness rapport ska det också finnas kopplingar till stora investerare och banker runt om i världen samt till palmoljecertifieringssystemet RSPO.

"Systematisk rovdrift"

Cheferna som spelats in har senare nekat till att de gjort sig skyldiga till något olagligt.

– Vår undersökning visar omfattningen av den här rovdriften. Det är systematiskt och utbrett hos många nyckelaktörer inom palmoljesektorn i Papua Nya Guinea. Bolagen ENB, RH och Bewani är alla involverade i storskalig avskogning av skog som är avgörande för klimatet, skriver Global Witness i sin sammanfattning.

Nyligen släppte WWF en rapport som visar hur stora internationella företag inom palmoljesektorn inte lever upp till sina åtaganden för hållbar palmolja och bland annat är kopplade till avskogning.

Här kan du ta del av Global Witness rapport: The true price of palm oil.

Läs mer: WWF:s årliga rankning: Få håller löften om palmolja