Radar · Miljö

Ny rapport: Tropisk skog stor som Sverige är borta

Regnskogar är bland de mest hotade livsmiljöerna på jorden på grund av den omfattande avskogningen.

En ny rapport från Världsnaturfonden, WWF, som släpptes i dag, visar att en yta stor som Sverige bestående av tropisk och subtropisk skog har gått förlorad inom loppet av cirka tio år. Men återhämtningen efter coronapandemin kan bidra för att stoppa den globala avskogningen.

I WWF-rapporten ”deforestation fronts” har 24 områden med hög avskogning i tropiska och suptropiska områden analyserats. Resultatet är alarmerande och visar att en yta, nästan lika stor som Sverige, har avskogats i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan åren 2004-2017. Tropiska skogar i drygt 29 länder är fortsatt hotade.

Lyckas man inte stoppa den globala avskogningen riskerar dessa 24 tropiska och subtropiska områden att stå för över 80 procent av den globala skogsförlusten år 2030.

Kommersiellt jordbruk största faktorn

Det finns flera orsaker till den omfattande globala avskogningen som fortgår i en chockerande takt, men kommersiellt jordbruk sticker ut som den främsta. För att ge utrymme åt boskap och odla grödor avverkas stora skogsområden och naturliga ekosystem och biologisk mångfald går förlorad runt om i världen. Infrastruktur, gruvdrift och expansion av vägar är andra faktorer som påverkar.

– Vi måste stoppa avskogningen och förvalta våra skogar på ett hållbart sätt. Därför uppmanar vi alla politiker under Supermiljöåret 2021 att fatta kloka beslut för att stoppa detta, säger Olle Forshed, tropisk skogsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Återhämtningen efter covidkrisen kan bidra

Skogen, som täckte ungefär hälften av jordens markyta för 8000 år sedan, klär i dag bara drygt en tredjedel av marken. Men än finns det hopp om att vända den negativa utvecklingen, enligt WWF.

En SIFO-undersökning som organisationen låtit göra visar att 86 procent av svenskarna tycker att politikerna bör göra mer både i Sverige och i EU för att bevara regnskogen med dess rika biologiska mångfald.

Återhämtningsperioden efter coronakrisen kan vara en sådan tid då nödvändiga åtgärder sätts in för att rädda skogarna och samtidigt förhindra framtida pandemier.

Avskogning kan nämligen utöka risken för pandemier då djur som blir störda och stressade i sina naturliga miljöer på grund av mänsklig aktivitet kommer i kontakt med andra djur och människor som de inte möter i normala fall.

– Vi måste förändra vårt förhållande till naturen helt. Världens regeringar hanterar just nu de ekonomiska och sociala effekterna av den globala pandemin, men vi måste också ta tag i överkonsumtionen och fokusera på orsakerna till nya virus. Avskogade områden leder till ökad risk att nya sjukdomar som virus enklare kan sprida sig mellan djur och människor, säger Olle Forshed.

Läs mer: 

Över en miljon underskrifter inlämnade till EU: ”Sluta bidra till global avskogning”

Yta större än Sverige har skövlats i Amazonas regnskog

FAKTA: De 24 avskogningsområdena i rapporten är:

SYD- och MELLANAMERIKA 

1 Amazonas – Brasilien 
2 Amazonas – Colombia
3 Amazonas – Peru
4 Amazonas – Bolivia
5 Amazonas – Venezuela/Guyana
6 Gran Chaco (slättlandsområde vid Río de la Plata) – Paraguay/Argentina
7 Cerradon (savannområden) – Brasilien
8 Chocó-Darién (bälte av fuktskogar) –Colombia/Ecuador
9 Mayaområdet – södra Mexico med Yucatánhalvön) /Guatemal

AFRIKA SÖDER OM SAHARA

10 Västra Afrika – Liberia/Elfenbenskusten/Ghana
11 Centralafrika – Kamerun 
12 Centralafrika– Gabon/Kamerun Republiken Kongo
13 Centralafrika a – DRC/CAR- Demokratiska Republiken Kongo, 

CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

14 Centralafrika– Angola
15 Östafrika – Zambia
16 Östafrika – Mozambique
17 Östafrika – Madagaskar

SYDOSTASIEN OCH OCEANIEN
18 Mekong – Kambodja
19 Mekong – Laos
20 Mekong – Myanmar
21 Sumatra – Indonesien
22 Borneo – Indonesien/Malaysia
23 Nya Guinea – Indonesien/PNG
24 Östra Australien
Källa: WWF