Radar · Miljö

Yta större än Sverige har skövlats i Amazonas regnskog

Ett eldhärjat område i Lábrea i brasilianska Amazonas i augusti i år.

På 18 år har en yta större Sverige försvunnit från Amazonas regnskog. Det visar en studie som släpptes i veckan.

Det är lätt att inte se skogen för alla träden. I det här fallet i form av siffror som beskriver skövlingen av Amazonas regnskog – från en månad till en annan eller från ett år till ett annat. Men hur mycket av världens regnskog som förlorats över en längre tidsrymd har inte framgått.

En ny studie sprider nu ljus över det.

Det visar sig att det rör sig om en yta stor som Spanien eller större än Sverige som gått förlorad, enligt forskare inom nätverket RAISG, Amazon Geo-Referenced Socio-Environmental Information Network.

"En alarmklocka"

Störst var avskogningen 2003, då 49,240 kvadratkilometer försvann. En yta stort som två Västra götaland. Efter ett internationellt ramaskri, gick avskogningen ned. Men sedan 2012 har förstörelsen av regnskogens gradvis ökat igen.

– Statistiken som RAISG presenterat är en alarmklocka som visar på det ökande tryck och hot som sker i regionen, säger Julia Jacomini, en av forskarna i nätverket till nyhetsbyrån Afp.

Rapporten har släppts ett par dagar före det möte som bland annat Storbritannien arrangerar i helgen, ett möte som ska accelerera arbetet inför COP26 som sker i Glasgow nästa år.

Amazonas är ett av de viktigaste ekosystemen för att reglera klimatet. I takt med att regnskogen gradvis försvinner, läcker koldioxid ut till atmosfären.