Flera av partierna som förespråkar basinkomst vill höja skatten för hög- och medelinkomsttagare. Det kan klassas som vänster. Men ett parti som är positiva till basinkomst, som däremot inte vill placera sig på vänster-högerskalan är Piratpartiet.
– Vi är frihetliga och har medlemmar både till vänster och höger. Ett starkt motiv till basinkomst är att vi inte vill ha en överkontrollerad stat som bestämmer vad individen ska göra och använda sina pengar till, säger Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet.
De tänker sig en basinkomst som bara går till dem med lägst eller inga inkomster, och sedan trappas av för att försvinna helt för dem med en lön som går att leva på. Denna typ av basinkomst påminner alltså om Feministiskt initiativs (Fi) modell, som Syre skrivit om tidigare. Men till skillnad från Fi kan Piratpartiet tänka sig att basinkomsten delas ut som en negativ inkomstskatt, det vill säga att den utformas som ett skatteavdrag för dem som får del av den.
Piratpartiet tänker sig en basinkomst som täcker de mest grundläggande behoven och skulle kunna ersätta försörjningsstödet, delar av sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen samt kanske även CSN.
Olika finansieringsalternativ
Den främsta finansieringskällan är att basinkomsten skulle ersätta delar av dagens skyddsnät och därmed minska administrationen. Det skulle kunna finansiera hela tre fjärdedelar av basinkomsten, tror Piratpartiet. Dessa beräkningar bygger på siffror från 2014, och partiet har inte räknat med att fler än de som beviljas försörjningsstöd i dag lär vilja ha basinkomst.
– För att göra en ordentlig beräkning med nya siffror och sekundära effekter behövs betydligt större resurser än vad Piratpartiet har i nuläget, säger Katarina Stensson.
En annan möjlig finansieringskälla enligt Piratpartiet skulle kunna vara att höja all moms till 25 procent. Momsen på livsmedel sänktes under 1990-talet för att stärka privatekonomin för barnfamiljer och låginkomsttagare. Men i efterhand visade det sig att prissänkningen har mest gynnat hushållen med höga inkomster, enligt en utvärdering som Riksrevisionen gjorde 2018.
Individen vet bäst
Piratpartiet driver inte att basinkomst ska införas med en gång, utan vill att basinkomst först testas som ett pilotprojekt i stor skala, står det i deras valmanifest.
– Vi tror att individen har bäst förmåga att avgöra vad den behöver göra för att komma tillbaka till arbete. En basinkomst gynnar kreativitet och företagsamhet. När man har en grundtrygghet vågar man satsa på ett intresse eller en idé, säger Katarina Stensson.
Andra frågor som de driver är bland annat att avkriminalisera allt drogbruk, samt minimera samhällets övervakning av människor.
Vid förra riksdagsvalet var Piratpartiet det näst största partiet av de partier som förespråkar basinkomst. Då fick de 7 326 röster, vilket motsvarar 0,11 procent av rösterna.
De har inga mandat i något kommunfullmäktige, men kandiderar i bland annat Stockholm, Tyresö. Botkyrka, Örebro, Lund, Malmö och Tingsryd, uppger Katarina Stensson.
Tidigare har de haft mandat i EU-parlamentet.
Läs mer:
Därför vill Fi införa basinkomst: ”En frigörelsereform”
Partiet Vändpunkt vill ha universell basinkomst – för miljöns skull