Radar · Politik

Miljarder till miljön och sänkt skatt i glesbygden

 Miljöpartiets Märta Stenevi och Janine Alm Ericson presenterar partiets budgetförslag inför 2023.

Mer till miljön och välfärden, sänkt skatt för glesbygdsbor och fortsatt fri entré på museer i MP:s skuggbudget.
– Regeringen lever som om det vore gratis att strunta i klimatkrisen, säger Märta Stenevi.

Miljöpartiet gick till val på att minska utsläppen, öka jämlikheten och stärka välfärden.

När de presenterar sitt förslag på budget för 2023 är det fortfarande de tre områdena som står i fokus.

Partiets språkrör Märta Stenevi och ekonomiskpolitisk talesperson Janine Alm Ericson säger att de vill bygga ”det nya gröna folkhemmet”.

– Vi presenterar en budget som visar att det går att nå våra klimatmål trots tuffa ekonomiska tider och en osäker omvärld, samtidigt som vi ökar jämlikheten, stärker jämställdheten och möter våra stora välfärdsutmaningar, säger Märta Stenevi i ett pressmeddelande.

De anser att vi behöver ta tag i några av de största utmaningar som vår generation kommer att möta – och lösningarna på en kris får inte försvåra en annan.

– Det pågår flera kriser i vår omvärld: klimatkrisen, krig i Europa, svältkatastrofer och extrem fattigdom i världen. Vi har en hög inflation och människor är oroliga för sin ekonomi. Men vi måste klara av att möta dessa kriser samtidigt, säger Janine Alm Ericson i samma pressmeddelande.

Mer till välfärden

I regeringen plus Sverigedemokraternas budget för 2023 stärks stödet till kommunerna och regionerna med 6 miljarder.

Miljöpartiet ökar det budet och ger 14 miljarder kronor mer än regeringen till kommuner och regioner. Totalt vill partiet satsa 40 miljarder på välfärden 2023. Utöver statsbidragen till kommunerna ingår bland annat 9,5 miljarder i en sjukvårdssatsning för högre löner och fler anställda och 2 miljarder i utökat likvärdighetsbidrag i skolan.

Miljöpartiet vill också se en ökning av biståndet med 9,9 miljarder kronor och att biståndet ökar till 1,25 procent av BNI till 2027 samt 200 miljoner till Loss and damage-fonden inom COP27.

Miljöpartiet vill även sänka skatten för alla som bor i glesbygd genom en särskild skattesänkning för människor i glesbygd på 4 000 kronor per person.

Andra förslag i MP:s budgetmotion är höjt barnbidrag, höjt bostadsbidrag för barnfamiljer, högkostnadsskydd för tandvård, höjd allmän pension och ökat stöd till kvinnojourerna och stödverksamheter för barn och unga.

Mer till miljö och klimat

På klimat- och miljöområdet vill Miljöpartiet se en kraftig förstärkning jämfört med regeringens budgetförslag för att bland annat stoppa överfisket och bevara levande sjöar och hav, återvätning av våtmarker, ersättning till skogsägare som låter värdefull skog stå och skydd av värdefull natur.

Partiet föreslår även 12 miljarder kronor på förnybar energi, 8 miljarder på energieffektivisering och 3,5 miljarder för klimatanpassning.

– Regeringen lever som om det vore gratis att strunta i klimatkrisen, säger Märta Stenevi på en pressträff där skuggbudgeten presenteras.

Miljöpartiet upprepar också förslaget om en investeringssatsning på 100 miljarder kronor per år i tio år som inkluderar pengar till industriklivet, till en utbyggnad av den förnybara energin och kraftiga satsningar på energieffektivisering och klimatanpassning. En satsning som finansieras via lån.

Stor satsning på kulturen

Miljöpartiet vill även lägga 1,3 miljarder mer än vad regeringen gör på kulturen plus 1,5 miljarder till civilsamhället och folkbildningen.
 
– Vi går ju inte fram med exempelvis sänkt bensinskatt och de som tjänar mest i Sverige kommer att få lite högre skatt i vår skuggbudget. Och det är för att vi ska kunna prioritera miljön, jämlikheten och välfärden och där är kulturen en viktig del, säger Amanda Lind som är partiets kulturpolitiska talesperson till TT.

I miljöpartiets kultursatsningar finns flera återstartsstöd med anledning av pandemin: sammanlagt 376 miljoner kronor plus ytterligare 100 miljoner kronor till regional kultur.

Miljöpartiet plussar på regeringens 100 miljoner kronor i statligt utvecklingsbidrag till kulturskolan med ytterligare 200 miljoner kronor och gör också stödet permanent. Samma sak med folkbiblioteken som får 150 miljoner kronor mer i permanent stöd. Anslaget till Skapande skola höjs med 100 miljoner kronor och den fria entrén till statliga museer blir kvar.

Milöpartiets skuggbudget rymmer också 100 miljoner 2023 för att på allvar sätta i gång med digitaliseringen av kulturarvet.

– Det räcker inte att dutta med miljoner hit och dit, säger Amanda Lind till TT.

Läs mer:

V:s budget: 33 miljarder till kommunerna

Fortsatt fri entré på museer om S får välja

”Hårt slag mot kulturen”

MP: Plattan i mattan in i klimatkatastrofen

Löften bryts i regeringens första budget