Radar · Politik

Fortsatt fri entré på museer om S får välja

Regeringen vill slopa fri entré vid statliga museer.

Socialdemokraterna satsar 600 miljoner mer än regeringen på kulturen i sin skuggbudget.

När den nya regeringen plus Sverigedemokraterna presenterar sin budget för 2023 får kulturen strax över 9 miljarder vilket är en miljard mindre än förra året.

En besparing som görs är att den fria entrén på de statliga museerna tas bort för vuxna över 18, vilket innebär en minskning av anslagen på omkring 99 miljoner.

Den så kallade fri entré-reformen har kommit och gått sedan den infördes första gången 2005. När en röd regering har suttit vid makten sedan dess har det varit gratis, med den borgerliga regeringen har återinfört entréavgifterna.

600 miljoner mer

När nu Socialdemokraterna presenterar sin skuggbudget för kulturen lägger de bland annat 90 miljoner på krisstöd till konst- och kulturskapare, 100 miljoner till utvecklingsbidrag till kulturskolan, 100 miljoner till idrott för barn och unga, 200 miljoner till folkbildningen och 100 miljoner till just fri entré på statliga muséer.

– I spåren av inflation, höjda elpriser och en kommande lågkonjunktur är det av yttersta vikt att vi skapar förutsättningar för barn och unga att kunna ta del av kultur och idrott. Därför lägger vi nu fram förslag som minskar trösklar och som skapar förutsättningar för ett livskraftigt och tillgängligt kultur- och idrottsliv, säger Lawen Redar (S), kulturpolitisk talesperson i ett pressmeddelande.

Totalt satsar Socialdemokraterna 600 miljoner mer än regeringen på kulturen i sin budgetmotion.

Läs mer:

V:s budget: 33 miljarder till kommunerna

”Hårt slag mot kulturen”

MP: Plattan i mattan in i klimatkatastrofen

Löften bryts i regeringens första budget

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV