Radar · Politik

V:s budget: 33 miljarder till kommunerna

 Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar presenterar sitt förslag till budget för 2023 vid en pressträff i riksdagens presscenter.

Krispolitik, folkelbilar och mer pengar till  kommunerna i skuggbudget.
– Den här regeringen uppvisar en chockerande passivitet i förhållande till människors verklighet, säger partiledaren Nooshi Dadgostar (V).

I regeringen plus Sverigedemokraternas budget för 2023 stärks stödet till kommunerna med 6 miljarder.

När Socialdemokraterna presenterade sin skuggbudget dubblade de budet och lovade ett tillskott på 12 miljarder kronor till kommunerna.

Alldeles för lite tycker Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som efterfrågat 20–30 miljarder kronor om året för att undvika underskott till följd av förväntade pris- och löneökningar.

Vänsterpartiet föreslår i sin skuggbudget ett tillskott på 33 miljarder kronor i statsbidrag till kommunerna nästa år.

– Vi lever i kristider, många familjer känner av de höga kostnaderna. Vi har en dramatisk inflation, en ganska allvarlig tid, och vi behöver en krispolitik för att motverka att Sverige går in i en ännu värre kris. Det är otroligt viktigt att jobben i vården, skolan och omsorgen skyddas, säger partiledare Nooshi Dadgostar (V) på en pressträff i Stockholm.

Tillsammans med ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati presenterar hon Vänsterpartiets budgetmotion som innebär bland annat stärkt a-kassa, stärkt sjukförsäkring, lägre barnomsorgsavgift, halverade biljettpriser i kollektivtrafiken och höjda pensioner.

Vill att riksdagen ska ta ställning till sänkt skatt

Vänsterpartiet föreslår också höjt försörjningsstöd generellt, höjt försörjningsstöd till barnfamiljer, tillfälligt ensamståendetillägg, höjd grundnivå i föräldraförsäkringen och slopat karensavdrag.

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår i sin budgetproposition en sänkt statlig inkomstskatt, så kallad höjd brytpunkt, vilket ger skattelättnader på 1000 kronor i månaden för de som tjänar drygt 50 000 kronor i månaden eller mer. De som tjänar under 46 200 får ingenting av denna skattesänkning.

Vänsterpartiet vill att riksdagens ska få ta ställning till regeringen och Sverigedemokraternas förslag.

– Det säger något om regeringen och Sverigedemokraternas prioriteringar när de satsar mindre än hälften av vad som behövs för att bibehålla dagens nivåer i välfärden, men samtidigt går fram med stora skattelättnader för de mest välbärgade, säger Ali Esbati i ett pressmeddelande.

– Vänsterpartiet tycker det är rimligt att den som har det väldigt bra ställt också är med och bidrar till att samhället klarar sig så bra som möjligt genom krisen. Därför vill vi att riksdagens ska ha möjlighet att ta ställning till regeringen och Sverigedemokraternas förslag, fortsätter han.

En folklig elbil

Vänsterpartiet föreslår också stora satsningar på klimat och miljö, för att snabba på omställningen och nå klimatmålen till 2030.

– För att Sverige ska klara klimat- och miljömålen och vara ett land som står sig väl när det gäller industriell styrka på omställningsområdet, är det viktigare än någonsin att staten verkligen satsar på att ställa om samhället, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter.

– Därför föreslår Vänsterpartiet bland annat ett nytt elbilsstöd som ska stimulera framtagandet av en ny folkelbil. Dessutom ser vi till att halvera priserna i kollektivtrafiken, energieffektivisera miljonprogrammen, skydda värdefull natur och återställa naturliga kolsänkor.

Förslaget innebär att billiga elbilar får mer stöd än dyrare. En bil som till exempel kostar 350 000 kronor, får 100 000 kronor i bidrag. Stöd ska även ges till folk som köper begagnade elbilar eller som vill konvertera gamla bilar.

Totalt innebär Vänsterpartiets budget att det statsfinansiella sparandet blir noll.

Läs mer:

SKR: Pengarna till skyddat boende räcker inte

S vill se fördubbling av breda statsbidrag