Radar · Basinkomst

Veckan för basinkomst levererar mindre än vanligt

Basinkomstpartiet har anordnat en manifestation för basinkomst under tidigare basinkomstveckor, men i år blir det inget.

Nu drar basinkomstveckan i gång. På flera platser i världen genomförs aktiviteter för att uppmärksamma frågan om basinkomst, även kallat medborgarlön. Men det är färre aktiviteter än tidigare. Och i Sverige är det ovanligt tyst. 
– Vi har fokuserat så mycket på valet, säger Jan Jäger, språkrör för Basinkomstpartiet.

Basinkomst innebär att människor inom ett visst geografiskt område skulle få en summa pengar som går att leva på, utan några som helst villkor på motprestation. Nu anordnas för 15:e året i rad en vecka som är till för att uppmärksamma och diskutera en sådan reform.

I år har basinkomstveckan mottot ”Basic Income is basic humanism!”, vilket betyder ungefär ”Basinkomst är grundläggande humanism!”. I USA anordnas picknickar och olika seminarier om lokala basinkomstprojekt.

På hemsidan basicincomeweek.org går det att läsa uppmaningar till olika aktiviteter under veckan. Nu på onsdag är tipset att lägga upp bilder på sociala medier och tagga dessa med #countonbasicincome. På fredag uppmanas folk att ta en basinkomstöl, alltså att dricka öl och prata basinkomst tillsammans – något som basinkomströrelsen i Tyskland tagit till sig. Basinkomstöl anordnas i 24 tyska städer, enligt denna sida.

På lördag uppmanas folk att organisera en demonstration för basinkomst.

Just basinkomstmarscher har anordnats under de senaste tre åren. Årets marsch blir alltså den fjärde i rad. Men i år är det färre demonstrationer än tidigare runt om i världen. År 2020 anordnades basinkomstmarscher på runt 40 platser, varav 25 var i USA. Men i år är bara nio registrerade i USA, enligt sajten actionnetwork.org. Och i resten av världen är det i skrivande stund bara Filippinerna, Australien och Tyskland som har registrerat en basinkomstmarsch vardera.

Inga marscher i Sverige

Förra året genomfördes basinkomstmanifestationer i Stockholm och i Malmö, anordnade av Basinkomstpartiet respektive föreningen Bien Sverige. Men i år blir det ingen manifestation i Stockholm.

– Det är lite synd, men vi har inte haft någon energi att göra det. Vi har fokuserat så mycket på valet, säger Jan Jäger, språkrör för Basinkomstpartiet, som anordnade basinkomstmarschen i Stockholm.

Inte heller Bien Sverige, som bland annat hade en manifestation i Malmö förra året, tycks anordna något i år. Det finns inget event på deras hemsida och inte heller på facebook.

Piratpartiet är ett av de partier som har drivit frågan om basinkomst i valrörelsen. De har inte heller några aktiviteter under basinkomstveckan.

– Vi har kört på allt vad vi har inför valet. Medan det är val planerar man ingenting inför veckorna efter valet, säger Katarina Stensson, partiledare i Piratpartiet.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

5 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare

Anna Langseth

#basinkomst