Radar · Politik

SVT-reporter stängs av efter att ha kallat Paludan ”jävla idiot”

När Rasmus Paludan, ordförande för högerextrema partiet Stram Kurs brände en Koran på Frölunda torg i Göteborg kallade en SVT-reporter honom för "jävla idiot".

Vid Rasmus Paludans demonstration på Frölunda torg kritiserade SVT-reportern Paludan och sa att han inte var frisk. Nu omplaceras reportern. 

Rasmus Paludan, ledare för högerextrema partiet Stram Kurs, har under påskhelgen demonstrerat på flera håll i Sverige. Demonstrationer som lett till upplopp och personskador.

Redan i slutet februari demonstrerade han på Frölunda torg i Göteborg där han bland annat brände Koranen och via megafon ropade ut kritiska budskap om islam.

"Jag tror inte han är frisk"

På plats för att bevaka var SVT Nyheter Väst. I ett klipp som senare laddades upp på nätet syns SVT:s reporter, med blå SVT-väst, uttala sig om Rasmus Paludan.

“Jävla idiot”, säger reportern i klippet.

”Om man har hundra procent människor kan inte alla vara friska, det är alltid några som är sjuka. Det där är en av dem”.

När en person ifrågasätter om reportern är neutral svarar han:

”Fast han är ju inte klok […] Jag ska vara neutral. Men inte med honom. Jag tror inte han är frisk”.

Får inte jobba som reporter

SVT-reportern arbetsbefriades efter händelsen i väntan på en internutredning, och nu är utredningen klar, vilket GT var först med att berätta.

– Vi kunde konstatera att den här reportern inte har följt vår interna medarbetarpolicy. I den står det att man ska vara neutral, saklig, opartisk och att som reporter på SVT inte ska ta ställning i politiska eller kontroversiella frågor. Och det var vad han gjorde där på platsen, säger Anton Svendsen, ansvarig utgivare och redaktionschef på SVT Nyheter Väst till Syre.

Mannen har nu stängts av från allt nyhetsarbete på SVT och får inte jobba som reporter fram till åtminstone årsskiftet. Istället har han fått andra arbetsuppgifter som inte har med journalistik att göra.

– Det är alltid viktigt, men det är extra viktigt ett valår att vi visar att vi är neutrala, opartiska och sakliga. Vi gör mycket för att säkerställa att vi är det så därför var det viktigt för mig när då en av mina medarbetare inte följer våra egna riktlinjer och policys att tillfälligt flytta på honom, säger Anton Svendsen.

"Man ska kunna lita på oss"

Anton Svendsen anser att det i slutändan blir en förtroendefråga.

– Vi lever på förtroendet för oss. Vi har ett högt förtroende hos allmänheten och det ställer också höga krav. Vi har en särskild roll som public service-bolag och man ska kunna lita på vår bevakning och att vi sköter oss enligt vårt uppdrag.

Anton Svendsen berättar att mannen som nu är avstängd inte tidigare agerat på liknande sätt och Svendsen har inte hört talas om att andra medarbetare brutit mot medarbetarpolicyn. Därför betraktar han det som hänt som en enskild händelse.

Läs mer:

Upplopp sprider sig till Norrköping

Fyra dagar av upplopp – och fredligt motstånd

Låt Paludan gapa ut sitt hat någon annanstans istället