Radar · Mänskliga rättigheter

Fyra dagar av upplopp – och fredligt motstånd

Många har tagit initiativ till fredligt motstånd i samband med högerextremisten Rasmus Paludans koranbrännarturné.

Rasmus Paludans koranbrännarturné har lett till upplopp och våld i flera delar av landet. Men många har också tagit initiativ till fredligt motstånd – och bemött hatet med kärlek.

Enligt TT har minst ett 40-tal personer anhållits eller gripits efter de upplopp som har uppstått i samband med Paludans manifestationer mot islam.

– Vi har sett att det är andra krafter än de som är där för att demonstrera mot Paludan, som har utnyttjat det här för att gå till angrepp mot samhället, mot poliser – mot staten helt enkelt, sade rikspolischefen Anders Thornberg vid en pressträff på måndagen.

Men det fredliga motståndet har också varit stort och många har uppmanat till att ignorera provokationerna och istället sprida kärlek.

Fick tala inför folktomt torg

På torsdagen gjordes en fredlig motaktion i Jönköping, där människor satte sig och bad vid avspärrningarna. Efter det lämnades Paludan ensam och fick framföra sitt budskap inför ett folktomt torg. I en intervju med TT berättar Peter Magnusson, en av ledarna för föreningen Underground, att de lade upp en strategi redan när de fick kännedom om den planerade koranbränningen.

– Vi ville vara steget före så vi satte oss tillsammans både ungdomar och vuxna och pratade om hur vi skulle undvika att gå i fällan och bli provocerade.

Högerextremisten överröstades också av kyrkklockor, som började ringa just när han skulle inleda sitt tal.

Inför Paludans tal i Örebro nästa dag bjöd Vivalla-profilen Khalid Mohammed in folk till ett möte fullt med blommor, som en ”sköld mot hatet”.

– Låt oss bemöta honom med kärlek, sade han i en intervju med Nerikes Allehanda på torsdagen.

Städade och delade ut blommor

En grupp ungdomar från Vivalla ägnade sedan söndagsmorgonen åt att städa upp efter upploppen. De delade också ut blommor och choklad till boende i närområdet.

– Vi är emot att sådant här ska få ske och vi kommer att jobba för att lyfta frågan. Men inte på det sättet som har gjorts. Man hade kunnat ha fredliga demonstrationer och mycket annat. Att ge sig på polisbilar ska bara inte hända, sade initiativtagaren Hani Bilal till Syre på måndagen.

Liknande initiativ har tagits i andra delar av landet. P4 Östergötland rapporterar om att polishuset i Norrköping ”kärleksbombades” med blommor och choklad efter upploppen. P4 rapporterar också om att en korvgrillning anordnades i Navedad i Norrköping på måndagen, för att boende i området skulle få möjlighet att prata ut om det som hänt under helgen.

Läs mer:  

Ungdomar från Vivalla städade upp efter upploppen

Präst ringde i kyrkklockor under högerextremistens tal – misstänks för brott

”Stoppa koranbränningen omedelbart”

Mellanstadiemobbaren Rasmus Paludan måste ignoreras

Biskopen: Barbariskt och en kränkning av människors tro

Mötesfrihet väger tyngre än risk för upplopp

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV