Radar · Inrikes

Ungdomar från Vivalla städade upp efter upploppen

Ungdomar från förorten Vivalla i Örebro städade upp i Sveaparken efter upploppen.

Högerextremisten Rasmus Paludans koranbrännarturné har lett till oroligheter i flera delar av landet. I Örebro ägnade en grupp ungdomar söndagsmorgonen åt att städa upp efter upploppen och dela ut choklad och blommor till drabbade grannar.

Under veckan har högerextremisten Rasmus Paludan hållit manifestationer mot islam och bränt koranen i förorter i hela landet. Detta har bemötts med både fredligt motstånd och våldsamma upplopp. Hani Bilal är ordförande för föreningen ”For the people” i Örebro. Han är en av dem som valde att ägna söndagsmorgonen åt att städa upp efter upploppen – samt besöka husägare i närområdet med blommor och choklad. 

– Vi ville göra något gott för privatpersoner som bor där som blev drabbade. Vissa blev av med stenar från sina trädgårdar. Så vi hälsade på dem och gav dem en liten gåva. Och så åkte vi till parken och städade och fixade lite. Det är en allmän plats som är till för alla människor, säger han till Syre. 

Hani Bilal delar ut blommor och choklad till husägare på söndagsmorgonen
Hani Bilal delar ut blommor och choklad till husägare på söndagsmorgonen. Foto: Privat

Hur kändes det för dig att Paludan kom till Örebro?

– Det är mycket känslor. Det är en helig månad för oss muslimer och Korananen är en viktig bok för oss. Yttrandefrihet är att man ska kunna tala om vad som helst, men var drar man gränsen mellan yttrandefrihet och hatbrott? säger Hani Bilal och fortsätter:

– Vi är emot att sådant här ska få ske och vi kommer att jobba för att lyfta frågan. Men inte på det sättet som har gjorts. Man hade kunnat ha fredliga demonstrationer och mycket annat. Att ge sig på polisbilar ska bara inte hända.

Vad fick ni för reaktioner på söndagsmorgonen? 

– Alla var inte hemma, men de som var hemma och öppnade blev faktiskt jätteglada.

Läs mer: 

Präst ringde i kyrkklockor under högerextremistens tal – misstänks för brott

”Stoppa koranbränningen omedelbart”

Mellanstadiemobbaren Rasmus Paludan måste ignoreras

Biskopen: Barbariskt och en kränkning av människors tro

Mötesfrihet väger tyngre än risk för upplopp

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV