Radar · Inrikes

Upplopp sprider sig till Norrköping

Bilar brinner på en parkering i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen.

Poliser skadades, bilar stacks i brand och polisbilar vandaliserades i samband med motprotester till en planerad högerextrem demonstration i Linköping på torsdagen. Oroligheterna har spridit sig till grannstaden Norrköping, där flera bilar brunnit och räddningstjänst attackerats.

Oroligheterna utlöstes av att högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst i Skäggetorp i Linköping där avsikten var att bränna ett exemplar av koranen.

Polisens stora insats möttes av protesterande som ville stoppa honom. En video i Correns liverapportering visade hur maskerade personer slog sönder polisfordon med stenar.

Räddningstjänsten Östra Götaland bekräftar för TT att en polisbil och ett civilt fordon brunnit. Det civila fordonet brann dock i en annan del av Skäggetorp.

I samband med oroligheterna antändes också en byggnad, enligt räddningstjänsten som fick rycka ut och släcka.

Polisen lämnade

Runt 15.45 hade polisbilarna lämnat platsen och stämningen lugnat ned sig. Ett par timmar senare rapporterade polisen att två personer var gripna misstänkta för våldsamt upplopp. Fem personer blev omhändertagna för ordningsstörning.

Tre poliser fick föras till sjukhus. Två av dem med lindriga skador, läget för den tredje var oklart. Paludans demonstration kunde aldrig genomföras.

Händelseutvecklingen har fått polisen att kalla in extra resurser både inom polisregion Öst och utifrån.

Paludan begav sig under kvällen vidare till Norrköping där en liknande demonstration var planerad till klockan 18.30 i stadsdelen Navestad. Även där har många personer samlats under kvällen och bilar har satts i brand, visar bilder från platsen. Räddningstjänsten har attackerats med stenkastning

Även den planerade sammankomsten i Norrköping har fått ställas in med anledning av upploppen, uppger polisen på sin hemsida.

Kommunalråd fördömer

”Idag segrade galenskapen i Linköping. Kvar står resterna av hat och våld. Det är så oerhört sorgligt, så fruktansvärt onödigt”, skriver Muharrem Demirok, centerpartistiskt kommunalråd i Linköping, på Twitter.

”Oavsett hur provocerad du blir, oavsett vad den andre gjort, så har du absolut inget rätt att ge dig på polisen. Det finns inga förmildrande omständigheter vad gäller att ge sig på polisen, att bränna deras bilar”, fortsätter han.