Radar · Politik

S och M samarbetar för att hålla SD borta från makten

Styret i de flesta kommuner är nu klart och en tydlig skillnad sedan tidigare är att Moderaterna och Socialdemokraterna samarbetar allt oftare.

Två tidigare rivaler väljer allt oftare att styra tillsammans på lokal nivå. Bland annat för att hålla SD borta från makten.

Under förra mandatperioden satt Socialdemokraterna och Moderaterna med och styrde i 27 kommuner. Efter årets val har det antalet ökat kraftigt.

SVT Nyheter har gjort en sammanställning av de 278, av Sveriges 290, kommuner som har klara styren för mandatperioden. En tydlig trend är att Socialdemokraterna och Moderaterna lägger den tidigare rivaliteten åt sidan för att istället styra tillsammans.  
I 56 av de 278 kommunerna sitter de i någon form av koalitionssamarbete, och i 20 av dem är det bara de två traditionella ärkerivalerna som styr.

Under förra mandatperioden var det bara fem kommuner som Socialdemokraterna och Moderaterna styrde på egen hand.

Linköping och Falun

Linköping är en av de kommuner där Socialdemokraterna och Moderaterna nu för första gången kommer styra tillsammans.

– Just nu är det oroligt i omvärlden, med krig i Europa, hög inflation och energikris. Då behöver vi ta ansvar för att Linköping har en fortsatt stark ekonomi, säger Niklas Borg (M), gruppledare i ett pressmeddelande.

Även i Falun blir det första gången som Socialdemokraterna och Moderaterna styr kommunen tillsammans. Och även där tar de två partierna upp den oroliga tid som råder med stora ekonomiska utmaningar som en förklaring, och att Socialdemokraterna och Moderaterna utgör en stabil majoritet där de har vana av att styra och se till helheten. 

Men i Falun handlar det också om att Sverigedemokraternas ökande stöd förändrat dynamiken när det kommer till att hitta majoriteter.

– Samarbeten som man tidigare har sett som otänkbara. Man har brutit med den tanken och gått från att det inte är tänkbart till att det faktiskt kan vara tänkbart, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelseordförande i Falun till SVT Nyheter.

Ytterligare en kommun där socialdemokrater och moderater ska styra tillsammans är Lund.

– Det blir allt vanligare och jag tror det beror på att man strävar efter majoritet och att det är i de kommuner där Moderaterna inte vill styra med Sverigedemokraterna, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet till SVT Nyheter.

Syre har tidigare skrivit om att valet 2022 blev på många håll ett nederlag för Feministiskt initiativ. Vid förra mandatperioden var partiet representerat i tolv kommuner och en region. Nu finns de bara i tre kommunfullmäktige.

Syre har också uppmärksammat att både Liberalerna och Miljöpartiet saknar representation i en lång rad kommuner.

Läs mer:

Fi i Kiruna: ”En motpol till machokulturen”

Partiledaren flyttar till Botkyrka efter valet

MP:s ras i regionerna: Får bara plats i var tredje

MP utan kandidater i var fjärde kommun

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV