Zoom

Fi i Kiruna: ”En motpol till machokulturen”

Lisa Forsberg, ordförande för Fi Kiruna, ser flera förklaringar till att partiet blev så framgångsrika där till skillnad från i andra kommuner.

Fi är mest framgångsrika i Kiruna och tar nu plats i kommunledningen.
– Det finns en jargong kvar som har sin grund i den toxiska maskuliniteten, vi står som en motpol till det, säger Lisa Forsberg ordförande för Fi Kiruna.

Valet 2022 blev på många håll ett nederlag för Feministiskt initiativ. Vid förra mandatperioden var partiet representerat i tolv kommuner och en region.
När rösterna var räknade efter årets val finns de nu bara i tre kommunfullmäktige: Gullspång där de behåller ett mandat, Strömstad där de ökar från ett till två mandat och Kiruna där de får behålla sina två mandat.

Även om partiet fördubblar sitt mandat i Strömstad, där partiet nu är lika stort som Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är det bara i Kiruna som Feministiskt initiativ kommer att vara en del av kommunledningen.

I Kiruna är Socialdemokraterna de stora vinnarna med 40,69 procent av rösterna. Fi fick 3,56 procent. Efter förhandlingar står det nu klart att Kiruna kommer att styras av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Samelistan/Sámelistu.
Tillsammans får de 27 av de 45 mandaten i kommunfullmäktige eftersom Socialdemokraterna har 19 mandat, Vänsterpartiet 4, Feministiskt initiativ 2 och Samelistan 2.

Tillbaka i kommunledningen

Lisa Forsberg, ordförande för Fi Kiruna, är mycket nöjd med att åter få vara en del av kommunledningen.

– Det känns jättekul och väldigt glädjande. Socialdemokraterna fick ett väldigt stort mandat och nu väljer de att samarbeta i en i princip helt vänster-koalition. Det känns kul för oss som står så pass långt på den sidan att få vara en del av den koalitionen, säger Lisa Forsberg.

När Fi kom in i fullmäktige första gången 2014- 2018 satt de i kommunledningen, 2018-2022 satt de i opposition mot en borgerlig koalition.

Nu är de tillbaka i ledningen.

Vad tror du det beror på?

– Det finns olika faktorer. Vi är en ganska stabil partiorganisation lokalt. Vi kom in 2014 för första gången i kommunfullmäktige här, och ganska många av oss är fortfarande aktiva. Vi har en stabil bas med aktiva kommunpolitiker som har suttit i olika nämnder, fullmäktige och kommunstyrelsen. En annan del är att när vi satt i opposition har vi ofta fått utrymme i media. Vi har fått kommentera saker som kommunledningen har beslutat om eller debatter i kommunfullmäktige eller andra forum. Så även som ett litet parti har vi nått ut, säger Lisa Forsberg och fortsätter.

– Sedan har vi varit väldigt aktiva i kommunfullmäktige så de väljare som tycker att de frågor vi driver är viktiga tror jag har högt förtroende för att vi faktiskt driver politik. Vi sitter inte tysta på våra mandat utan vill skapa förändring och har visat att vi gör det.

”En annan version av Kiruna”

Lisa Forsberg ser ytterligare en orsak till framgångarna i Kiruna.

– Det finns en motpol till machokulturen, en folkrörelse som vill se en annan version av Kiruna, säger Lisa Forsberg och fortsätter.

– Kiruna är en väldigt mansdominerad industristad på många sätt och machokulturen lever kvar. Det jobbas med det absolut, men det är långt kvar. Det finns en jargong kvar som har sin grund i den toxiska maskuliniteten, vi står som en motpol till det.

När du säger en machokultur som finns i Kiruna, anser du att den även finns inom politiken?

– Ja, på sätt och vis. Det kanske inte är jargongen som kommer ända in i stadshuset men det har varit väldigt gubbigt, om man säger så. Alla de partier som har varit i ledning under den senaste mandatperioden har haft män som har suttit på de högsta posterna och alla höga arvoden har gått till män. Så mansdominansen finns ända in i stadshuset.

Vid förra valet 2018 gick det bättre för Feministiskt initiativ
Vid förra valet 2018 gick det bättre för Feministiskt initiativ. Deras valaffischer med dåvarande partiledarna Gudrun Schyman och Gita Nabavi syntes bland annat i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD /TT

Skolkris prioriteras

När den nya mandatperioden nu inleds finns en stor fråga för kommunledningen att hugga tag i med en gång. Under de senaste veckorna har facket infört skyddsstopp på två skolor i Kiruna kommun på grund av kraftig underbemanning och för stor arbetsbörda för personalen.

– Kiruna är i en jättestor och svår skolkris. Vi kommer att satsa så hårt det bara går för det här är en av de allra viktigaste frågorna, en fråga som vi har högst upp på vår agenda, säger Lisa Forsberg.

– Skolkrisen handlar till stor del om arbetsmiljöproblem i skolan för lärare och de här arbetsmiljöproblemen finns även i andra kommunala verksamheter.  Där vill vi verkligen ta ett helhetsgrepp för alla de som jobbar i de här verksamheterna. Vi måste låta dem komma till tals och se över arbetsmiljön både i skolan och i äldreomsorgen. Arbetsmiljön för tjänstepersoner i i stadshuset har också varit besvärlig den senaste mandatperioden med den ledningsstil som den avgående kommunledningen har haft.

Utöver skolan och arbetsmiljön för de inom kommunal verksamhet, vad mer blir era huvudfrågor under mandatperioden?

– Vi har ett jättestort fokus på klimat och hållbarhet. Vi vill arbeta med miljömålen och bland annat se över hur vi kan förstärka och utveckla kollektivtrafiken, säger Lisa Forsberg och fortsätter.

– Vi befinner oss också i ett klimatnödläge och vi behöver ta till radikala åtgärder. Det kan anses radikalt att införa vegetariska dagar i skolor och andra kommunala verksamheter men det är sådant som vi behöver göra tids nog.

Läs mer:

Fi:s satsning på kommunerna blev ett bakslag – åker ut i Stockholm och Göteborg

Därför vill Fi införa basinkomst: ”En frigörelsereform”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV