Radar · Politik

Styret i Stockholm vill inte äta badstrandsgås

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad, har olika syn på hur kanadagässen ska bli färre.

Finansborgarrådet säger nej till C:s förslag att lösa problemen med kanadagäss genom att äta upp dem.

Den ökande mängden kanadagäss har blivit ett problem på stränder runt om i södra delen av landet, så även i Stockholm. Deras bajs kan bli en sanitär olägenhet och det finns olika förslag på metoder för att hålla dem borta från badplatserna.

Centerpartiet i Stockholm har nyligen presenterat två förslag. Dels kan man använda sig av drönare för att skrämma iväg gässen från badstränderna.

Drönarmetoden har visat sig effektiv för att skrämma bort störande fåglar från sädesfält. Dessutom är det kostnadseffektivt om man jämför med vad det kostar att sanera stränderna efter gässens framfart, menar Centerpartiet. 
Nu ska förslaget upp i kommunfullmäktige där Centerpartiet hoppas på stöd från de andra partierna.

"Servera mer gås på stadens verksamheter"

Dels vill Karin Ernlund (C), gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad,  öka efterfrågan på gåskött.

– Vi vill höja gåsens status på tallriken genom att servera mer gås på stadens verksamheter, säger Karin Ernlund till Dagens Nyheter.

Centerpartiet ser stor potential i viltköttet som enligt Karin Ernlund har flera fördelar: det är nyttigt, fritt från antibiotika och bra för miljön.

Men att äta upp gässen på badplatserna tycker finansborgarrådet Karin Wanngård (S) låter närmast äckligt, uppger MittiStockholm.

– Jag tycker inte att det är en bra idé. Jag äter själv inte djur. Det är ett problem med gäss på våra badplatser, men det tror jag man kan lösa på något annat sätt, säger Karin Wanngård till MittiStockholm.

Kanadagåsen infördes till Sverige på 1930-talet, och utplanteringar skedde sedan successivt fram till 1960-talet för att få arten att sprida sig. Därefter fortsatte populationen att sprida sig på egen hand och har sedan dess ökat kraftigt i antal.

Exakt hur många kanadagäss det finns i Sverige är oklart men stammen uppskattas till omkring 17 000 par och 170 000 fåglar.

Läs mer:

Vill förbjuda bilar vid skolor och fossil reklam

Sveavägen i Stockholm ska bli bilfri på helger

S, V och MP tar över Stockholms stad