Radar · Politik

S, V och MP tar över Stockholms stad

Stockholms stads nya styre med Clara Lindholm (V), Karin Wanngård (S) och Åsa Lindhagen (MP).

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ser med egen majoritet till att det blir maktskifte i Stockholms stad.

32 dagar har gått sedan valet och sedan dess har förhandlingarna pågått mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som nu byter sida efter att ha varit en del av den tidigare majoriteten tillsammans med Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

De tre partierna får tillsammans 53 av de 101 mandaten i kommunfullmäktige och får därmed egen majoritet.

Sent i går kväll blev alla interna partiprocesser klara och i dag bjöd den nya majoriteten in till en presentation av Stockholms stads nya styre och politisk inriktning för de kommande åren.

– Våra partier kommer att stå upp för en jämlik, öppen och klimatsmart stad, säger det nya finansborgarrådet Karin Wanngård (S) på en presskonferens och fortsätter.

– Vi står upp för allas lika värde och vi tar avstånd från högerpopulism.

Det nya styret kommer även att arbeta för att minska biltrafiken i Stockholm genom att bland annat införa en miljöbilszon i klass 3 i Gamla stan och delar av City där bara elbilar och vissa gasbilar och laddhybrider får köra.

Trafik och miljö hos MP

Socialdemokraterna har haft en stark förhandlingsposition eftersom de ökade över sju procent sedan valet 2018, medan Miljöpartiet backade med 2,3 procent. Socialdemokraterna tar därför flest borgarrådsposter, utöver finansborgarrådsposten tillfaller även posten som stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, utbildnings-, arbetsmarknads- personalborgarråd samt social- och trygghetsborgarråd uppger Dagens Nyheter.

Miljöpartiet tar hand om trafik- och miljöfrågorna.

Vänsterpartiet får tre borgarrådsposter; bostads- och fastighet, äldre- och kultur samt förskole- och fritid.

På måndag ska det nya styret väljas av kommunfullmäktige.

Läs mer:

Carolina Sinisalo invald i Stockholm stad

Fi-politiker utestängdes från valdebatt – DO inleder tillsyn