Zoom

Carolina Sinisalo invald i Stockholm stad

Carolina Sinisalo blir ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och vill nu vara med och skapa ett bättre Stockholm.

Carolina Sinisalo tar plats som ersättare i kommunfullmäktige i Stockholm.
– Jag är jätteglad och jättestolt över det, säger Carolina Sinisalo.

Carolina Sinisalo har blivit en talesperson mot våldet mot våra unga. Hennes båda söner blev skjutna 2016. Den ena avled, den andra hamnade i rullstol.
För att omvandla ilskan över vad som inträffat till energi började Carolina Sinisalo prata om det som hänt, med förhoppning om att kunna stötta andra våldsdrabbade människor.

Carolina Sinisalo pratar, som hon uttrycker det, om “varför det är enklare för unga att skaffa vapen än jobb” i utsatta områden som Tensta, Husby och Rinkeby i Stockholm.

Hon började även engagera sig politiskt efter att ha lärt känna tidigare riksdagsledamoten Anders Österberg (S), som lämnade riksdagen efter den senaste mandatperioden.

I årets val ställde Carolina Sinisalo upp för Socialdemokraterna i Stockholm stads kommunfullmäktige, ett parti som hon gick med i för två år sedan.
Nu hon fått reda på resultatet. Carolina Sinisalo har fått plats som ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Stockholm.

– Jag tycker det är jättekul och jättespännande att jag får vara med och bygga ett bättre Stockholm, säger hon.

Du ser det som en seger trots att du inte blev ordinarie ledamot utan ersättare?

– Absolut. Jag ser det som att jag vann valet. För mig är det stort, för jag kommer ändå kunna vara där och påverka och vara med och jobba. Jag har jobbat i över sex år för det här. Det har varit en mäktig resa och det kommer att bli en ännu mäktigare resa hädanefter, så jag är jättestolt!

Vad kommer platsen att innebära för dig?

– För mig är det jätteviktigt att vi först och främst visar folket att det vi har lovat under valrörelsen måste vi kunna leverera. Inte bara prata så mycket utan visa folket att vi är här och vi menar vad vi säger, säger Carolina Sinisalo och fortsätter:

– Ingenting kommer att ändras på en natt eller på en vecka, och det kommer att vara ett tufft jobb. Men vi måste visa från början att vi prioriterar de rätta sakerna som skola, förskola och de utsatta områdena. Det är något jag kommer att stå för!

Maktskifte i Stockholm

I Stockholms stad väntar ett maktskifte där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans får 53 av 101 mandat och bildar majoritet. I och med det byter Miljöpartiet i Stockholm sida från att tidigare ha ingått i ett grönblått majoritetsstyre.

Förhandlingarna är ännu inte klara, men Carolina Sinisalo hoppas att det kommer att gå bra och att Stockholm framgångsrikt kommer att kunna styras av den nya majoriteten. Något som hon hoppas stockholmarna kommer att märka av, på ett positivt sätt.

– Det kommer att märkas, för alla vi tre partier arbetar mycket förebyggande, för att lyfta upp folket och ge dem de resurser som behövs oavsett om det gäller skola, arbetsmarknad eller vad det nu än är. Sedan kommer vi att försöka stoppa utförsäljningarna som har pågått under många år. Det är slut med det nu!

Menar du utförsäljningen av allmännyttan?

– Ja, precis! Det gäller bostäder, men också skolor, byggnader och andra lokaler. De har lyckats sälja av allmännyttan. Sådant som civilbefolkningen, företag eller organisationer skulle kunna ha nytta av om det hade varit vårt fortfarande.

Kommer ni att kunna göra skillnad?

– Ja, det kommer att göra skillnad. Det kommer inte att göra skillnad första, andra eller tredje månaden. Det tar tid. Men det kommer att göra skillnad. På grund av vad som nu hände i riksdagsvalet har vi ett tufft arbete framför oss de kommande fyra åren, så att vi får tillbaka människorna på rätt sida.

Du menar maktskiftet i riksdagen?

– Ja, exakt! Och att Sverigedemokraterna blev så stora. De som nu kommer att styra regeringen kan göra ännu mer skada än vad de kan göra nytta. Vi på vänstersidan kommer att ha ett jättetufft jobb under fyra år, men vi kommer att klara av det.

Carolina Sinisalos ena son Robin avled av sina skottskador, hennes andra son Alejandro blev förlamad
Carolina Sinisalos ena son Robin avled av sina skottskador, hennes andra son Alejandro blev förlamad. Nu fortsätter hon kampen mot våldet som politiker i Stockholms stadshus. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kraftig ökning för Socialdemokraterna

I Stockholm gick Socialdemokraterna kraftigt framåt i valet och ökade med sju procentenheter jämfört med valet 2018. Carolina Sinisalo tror att en av förklaringarna till det är det ökade förtroendet för Socialdemokraterna.

– Jag känner att människorna tror på oss. Att vi kan göra skillnad. Folk kommer ihåg hur det har varit tidigare när vi har styrt. Det är inte så att något parti är felfritt. Alla partier har sina fel. Men vi är ett parti som lär sig av sina misstag och försöker att göra bättre ifrån oss. Jag tror att förtroendet för Socialdemokraterna ökar och det kommer att fortsätta att öka ännu mer under de här kommande fyra åren. Det gäller bara för oss att leverera det som vi har lovat.

En annan anledning till Socialdemokraternas uppgång i Stockholm är enligt Carolina Sinisalo Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna både lokalt och på riksplanet.

– Jag tror det är en stor anledning. Jag känner många moderater som har röstat på Socialdemokraterna i det här valet för de är inte alls med på att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna på det här sättet som de gör. Även bland Liberalerna och i andra partier på den sidan är de förfärade över Sverigedemokraterna. Ändå lyckades de bli näst största parti i riksdagen.

För att hinna med politiken har Carolina Sinisalo pausat studierna till undersköterska, slutat arbeta inom hemtjänsten och jobbar nu som samordnare på ABF Stockholm i Rinkeby Folkets hus. För nu ska hon lägga kraft på att förändra och på att skapa ett bättre Stockholm.

– Det kommer bli ett tufft jobb, men det kommer att bli ett spännande, intressant och meningsfullt jobb, säger Carolina Sinisalo.

Läs mer:

“Inte en endaste unge till ska bli mördad”

Mammor i manifestation mot skjutningarna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV