Radar · Mänskliga rättigheter

Fi-politiker utestängdes från valdebatt – DO inleder tillsyn

Jessica Smaaland är styrelseledamot i Fi Stockholm.

Feministiskt initiativ, Fi, Stockholm DO-anmälde huvudstaden i samband med valrörelsen. Detta då partiföreträdaren Jessica Smaaland, utestängdes från debatt på grund av otillgänglighet. 

Fi-politikern Jessica Smaaland var inbjuden att debattera i Kungsträdgården. Väl på plats stod det klart att det inte fanns någon säker lösning för Smaaland, som är rullstolsburen att ta sig upp på scenen. Nu kommer Diskrimineringsombudsmannen, DO, att genomföra en tillsyn för att undersöka hur Stockholms stads efterlevnad av bestämmelserna i diskrimineringslagen.

– Jag blev glatt överraskad av beskedet. DO har länge haft dåligt rykte om att inte göra så mycket, men detta visar ju ändå att de kanske håller på att förändras. Sedan behövs ju också en stärkt diskrimineringslag så att alla undantag rörande otillgänglighet tas bort. Men det är helt klart en bra början, säger Smaaland i ett pressmeddelande.

Att tillsynen gäller just Stockholm är också bra, anser Jessica Smaaland:

– Vi som ständigt blir utsatta för diskriminering vet att kommunen har mycket kvar att arbeta med. Jag hoppas att det leder till att frågan kommer tas mer på allvar i fortsättningen.

Läs mer:

”En av alla” på Sergels torg

Oro över den personliga assistansens framtid – “En fråga om mänskliga rättigheter”