Radar · Mänskliga rättigheter

”En av alla” på Norrmalmstorg

Maria Johansson.

På söndagen genomförde föreningen FQ en manifestation för att stärka och belysa situationen för kvinnor med funktionsnedsättning.

– Hoppas vi alla känner gemenskapen, trots regnet. Nu ska jag berätta hur jag ser ut. 

Maria Johansson, ordförande i Föreningen FQ, Forum – Kvinnor och funktionshinder, hälsar alla välkomna till manifestationen på söndagen på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. 

Under parollen ”En av alla” vittnar en lång rad talare om hur situationen för funktionsnedsatta kvinnor kan se ut och vad som bör göras åt det. Cirka ett femtiotal har tagit sig dit och fler passerar förbi och hör ett och annat ord, kanske ställer en fråga eller tar ett foto.

Susanne Berg
Susanne Berg. Foto: Henrik Persson

– Jämställdhet är inte mycket alls utan jämlikhet, säger Susanne Berg. De två sakerna hänger ihop, att uppnå jämställdhet mellan könen räcker inte, menar hon.

Nora Eklöv
Nora Eklöv. Foto: Henrik Persson

– Istället för att se olika delar och perspektiv för sig måste vi se helheten, sa Nora Eklöv, vice ordförande FQ, och påtalar vikten av intersektionalitet.

Birgitta Andersson
Birgitta Andersson. Foto: Henrik Persson

– Det talades mycket om gängkriminalitet i valrörelsen. Man sa att det finns många unga arga män. Men var är de unga arga männen när det gäller att ta kampen mot de män som slår kvinnor, säger Birgitta Andersson.

Jessica Smaaland
Jessica Smaaland. Foto: Henrik Persson

– Jag är en av alla som är orolig för framtiden med tanke på valresultatet, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare i Feministiskt Initiativ. 

– Om det är illa redan nu, vem vet hur det kommer gå med de politiker som nu tillträder?

Flera talare uppmärksammade det faktum att den som är funktionsnedsatt och vänder sig till myndigheterna efter att ha blivit utsatt för våld ofta hänvisas till enheter för funktionshindrade istället för till kvinnojourer. Trots att det är fråga om helt olika kompetenser. 

Föreningen FQ har verkat sedan nittiotalet för och arbetar för att förbättra situationen för kvinnor med funktionsnedsättning och mot diskriminering och våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV