Radar · Politik

Sveavägen i Stockholm ska bli bilfri på helger

 Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) vill att fler gator i Stockholm ska bli bilfria och först ut är Sveavägen.

Miljöpartiet vill ha fler bilfria gator i Stockholm. Först ut är Sveavägen.
– Vi vill fylla Sveavägen med folkliv, snarare än motorvrål, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har nu tagit över styret av Stockholm och på onsdag presenterar de sitt förslag till gemensam budget för 2023.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) går redan nu ut med flera åtgärder för att minska biltrafiken i Stockholm. I den kommande budgeten är målet att bilkörandet ska minska med 30 procent till år 2030. Bland annat ska infrastruktur byggas ut med fler bussfiler, bredare cykelbanor, trottoarer och övergångsställen uppger han för SVT.

Dessutom ska flera gator bli bilfria. Först ut är Sveavägen där staden nu ska undersöka hur gatan kan bli bilfri på helger.

– Genom bilfria helger kan vi skapa utrymme för torghandel, loppisar, uteserveringar, kulturevenemang och julmarknader, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad i ett pressmeddelande.

"Slå två flugor i en smäll"

En av orsakerna till att man börjar med Sveavägen är att det återkommande varit problem med buskörningar och stök på gatan, enligt trafikborgarrådet. Många boende längs gatan har efterfrågat politiska åtgärder för att minska biltrafiken.

– Förhoppningsvis kan det här bli ett sätt att slå två flugor i en smäll. Sveavägen blir en paradgata för trevliga helgaktiviteter, samtidigt som de boende slipper skräniga bilar, säger Lars Strömgren.

Under våren 2023 ska staden utreda hur införandet av bilfria helger på Sveavägen ska gå till. Det handlar bland annat om vilken sträcka som ska omfattas, vilka helger som är lämpliga, hur avstängningen ska upprätthållas och hur nödvändig framkomlighet ska garanteras.

– Utgångspunkten är att hitta en lösning som fungerar för de som till exempel reser med färdtjänst och som säkerställer framkomligheten för leveranser och boende som saknar alternativa färdvägar, säger Lars Strömgren.

Läs mer:

Det är i städerna bilismen måste minska mest

S, V och MP tar över Stockholms stad

Carolina Sinisalo invald i Stockholm stad