Radar · Miljö

Aktivister höll presskonferens hos Folkhälsomyndigheten

Läkare och psykologer från klimatrörelsen Extinction Rebellion håller presskonferens i Folkhälsomyndighetens entré.

Läkare och psykologer från klimatrörelsen Extinction rebellion genomförde på förmiddagen en presskonferens från Folkhälsomyndighetens lokaler. Aktivisterna menar att myndigheten inte talar klarspråk om hur klimatförändringarna är hot mot folkhälsan. 

”Direkt från Folkhälsomyndigheten: Presskonferens om klimatkrisen, varje dag klockan 14. Senaste temperaturutvecklingen och nya riktlinjer.” Nej, inte riktigt, men ungefär så borde det gå till, anser läkare och psykologer i Extinction rebellion. Klimatkrisen är värd minst samma engagemang ifråga om folkhälsa som coronapandemin gav upphov till, med svenska folket som klistrade framför skärmarna när Anders Tegnell presenterade grafer.

Aktivisterna höll i förmiddags därför en egen presskonferens i myndighetens foajé. Bortsett från säkerhetschefen är intresset från de anställda svalt, men några tar en flyer på väg till och från den angränsande lunchrestaurangen. Ett par stannar till och lyssnar någon minut för att få klarhet i vad som pågår, medan andra passerar med blicken stadigt fäst i golvet eller en punkt i fjärran.

Absurt att bara anpassa

Aktivisterna genomför oberoende av detta aktionen enligt plan och redovisar forskningsrön om hur högre temperaturer påverkar hälsa och leverne. Här har myndigheten misslyckats med att förmedla relevant information, men man börjar med att leverera lite beröm.

– Folkhälsomyndigheten är duktiga på att informera om kopplingen mellan rökning och folkhälsa. Myndigheten informerar regelbundet om lagar som stiftas, till exempel när rökning förbjöds på uteserveringar, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld, läkare från Stockholm.

Men när det kommer till klimatet tycks en annan strategi råda.

– De åtgärder Folkhälsomyndigheten föreslår är begränsade till så kallad ”klimatanpassning”. Utifrån detta perspektiv är allt fokus på hur vi kan leva med konsekvenserna av klimatförändringarna, istället för vad vi kan göra för att förebygga dem, säger Björn Paxling, psykolog från Malmö.

Man konstaterar att det vore absurt att inta samma hållning gentemot tobak eller alkohol, att se det som ett faktum att exempelvis ungdomar röker och fokusera på hur vi vänjer oss vid det, istället för att förebygga rökning. Gruppen har därför tagit fram en komplettering till det regleringsbrev från regeringen som styr Folkhälsomyndighetens arbete. Bland annat vill de att FHM ska ta fram riktlinjer för hur var och en kan leva mer hållbart, precis som man under pandemin gick ut med rekommendationer och restriktioner för att begränsa smittspridning.

Uppföljning väntar

Presskonferensen avslutas som sig bör med frågestund, där aktivister iklätt sig rollen som journalister. Samtidigt kommer två poliser, som kallats dit av myndighetens säkerhetschef, till lokalen. Aktivisterna tillrättavisas och informeras om att man ska fråga om lov innan man håller hov i andras lokaler, men allt går lugnt till och poliserna försäkrar sig om att alla är på väg bort från platsen innan de själva åker iväg.

Ute i solen igen efter dagens aktion på Folkhälsomyndigheten
Ute i solen igen efter dagens aktion på Folkhälsomyndigheten. Foto: Katarina Andersson 

XR-aktivisterna uppger sig vara nöjda trots att myndighetens anställda höll låg profil, och kommer att skriva brev till myndigheten för att följa upp aktionen. Målet är att få till ett möte för vidare diskussion, som skedde efter gruppens aktion på Socialstyrelsen i våras. 

– Skillnaden är att då krävde vi ett möte, något vi bestämde oss för att inte göra nu. Så vi får se hur det här landar, säger Paula Richter, psykolog från Stockholm.

Läs mer: 

”Blir svårt att låtsas som som aktionerna inte äger rum”

Klimataktivister efter samtal med Socialstyrelsen: ”Försiktigt hoppfulla”

Myndighet ändrar sig efter klimataktion