Radar · Miljö

”Blir svårt att låtsas som om aktionerna inte äger rum”

Under tisdagen tjuvstartade upproret när Trafikverket uppvaktades av aktivister som vill ha en infrastruktur som är säkrare för cyklister och inte premierar bilism.

På onsdag inleder Extinction rebellion en civil olydnadsaktion för klimatet, Uppror för livet. Budskapet till politikerna är tydligt: gör vad som krävs för att nå netto noll-utsläpp till 2025, och stoppa omedelbart alla fossila subventioner.

Extinction rebellion har genomfört flera kampanjer och aktioner under året på flera platser i landet. När valet nu närmar sig med stormsteg finns det ingen anledning att slå av på takten, tvärtom. Med start den 17 augusti och minst fem dagar framåt satsar nätverket på civila olydnadsaktioner i centrala Stockholm, med fokus på att skapa störningar i trafiken.

– Vi kommer göra flera stora vägblockader i Stockholm för att uppmärksamma att klimatkrisen eskalerar och att våra politiker stöttar den förstörelsen med över 30 miljarder i fossila subventioner varje år. Vi kräver krisåtgärder nu och stopp för alla fossila subventioner. Vi hoppas få träffa regeringen och att de uppfyller vårt krav, men också att vi får prata mer om vilka krisåtgärder som behövs för att nå netto noll-utsläpp 2025, säger XR:s presstalesperson Veronika Österberg.

Kraftsamling

Det har varit relativt klent med gehör från politiskt håll hittills, med vissa undantag. Till exempel fick XR ett möte med Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson efter en aktion med nätverkets ungdomsgrupp.

– Det pratas väldigt mycket om energipolitik men det är ganska få som på allvar vågar prata klimat och om vilken samhällsomställning vi behöver. Jag tror de försöker så gott det går att låtsas som att de här aktionerna inte äger rum, men jag tror det kommer bli mycket svårare den här veckan än i april.

Varför då? 

– Helt enkelt för att vi har kraftsamlat på ett helt annat sätt, säger Veronika Österberg, utan att vilja avslöja något mer.

– Du kommer märka det.

Upproriska cyklister

Det kommer också att genomföras andra typer av aktioner inom ramen för upproret. Redan i dag har man med stöd av Cykelfrämjandets lokalkretsar i Kristianstad, Västerås och Stockholm genomfört en aktion på Trafikverket, där aktivisterna krävt att myndigheten förändrar sitt sätt att planera infrastruktur och pausar planerade projekt och låter dem genomgå en klimatkonsekvensbeskrivning.

Olika yrkesgrupper engagerade i XR kommer i veckan att göra liknande uppvaktningar av andra myndigheter, som möjligen är mer mottagliga för aktivisternas budskap än politiker. I våras gjorde psykologer för XR en påhälsning hos Socialstyrelsen, något som resulterade i ett möte med myndigheten och beskedet att man kommer att ändra sin kommunikation.

Läs mer:

”Vi ska undervisa politikerna”

Aktivister höll presskonferens hos Folkhälsomyndigheten

Flera vägblockader i centrala Stockholm

Nya infrastrukturplanen en besvikelse för cykelorganisationerna

Myndighet ändrar sig efter klimataktion

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV