Radar · Miljö

Flera vägblockader i centrala Stockholm

En av dagens klimataktioner ägde rum vid Slussen i centrala Stockholm.

Under eftermiddagen genomförde Extinction rebellion inom ramen för aktionen ”Uppror för livet” tre vägblockader i centrala Stockholm, inklusive en motorvägsblockad tillsammans med kampanjen Återställ våtmarker. Blockaderna upplöstes när polis kom till platsen och handgripligen fick avlägsna de mest ihärdiga aktivisterna.

I dag inledde Extinction rebellion aktionen Uppror för livet med att genomföra flera vägblockader. Dels vid korsningen Sveavägen/Kungsgatan i city, dels på Guldbron vid Slussen, där trafiken hastigt får göra halt när aktivister sätter sig över vägbanan med en banderoll vid brons båda fästen. Bakom viftar andra deltagare med flaggor och en grupp spelar och sjunger i den nu tomma körbanan.

Elisabeth Lagergren, som har tagit med sig fiolen, säger att hon har varit nervös i flera dagar, ”men vad ska man göra?”. Hon har deltagit i en aktion tidigare, sedan har hon suttit hemma och funderat och nu tagit tjänstledigt för att komma till Stockholm från Falun.

– Det känns bra att kunna påverka, man blir stark tillsammans med andra.

Elisabeth Lagergren tillhör aktivisternas musikaliska falang
Elisabeth Lagergren tillhör aktivisternas musikaliska falang. Foto: Katarina Andersson 

Mycket folk rör sig på platsen och många nyfikna stannar till, somliga ropar uppmuntrande att de tycker det aktivisterna gör är ”skitbra” och att klimatet är ”den viktigaste frågan”. Upprorets krav på politikerna är ett omedelbart stopp av subventionerna av fossila bränslen, och tuffare åtgärder för att nå netto noll utsläpp 2025. I den allt längre bilkön tycks de flesta ta stoppet med jämnmod, men en kvinna kliver ur och går fram och kallar demonstranterna för ”jävla idioter”. Efter ungefär 20 minuter anländer polisen med piketbussar från varje håll, observerar och uppmanar sedan medelst en megafon de närvarande att lämna körbanan. När några ungdomar inte gör någon ansats att resa på sig blir de handgripligen avlägsnade av polisen.

Aktivism på hög nivå
Aktivism på hög nivå. Foto: Katarina Andersson 

Klas Ytterbrink Nordenskiöld, aktiv i XR och till yrket läkare och forskare, konstaterar att aktionen blev kortare än vad de hoppats på, men att det också bevisar att störningen blev kännbar.

– Det var en vacker aktion, med många positiva förbipasserande, det är alltid roligt. En del irritation, men det är också bra att man får tillfälle att förklara.

Syre har tidigare avslöjat hur högerextrema sajter hänger ut klimataktivister, och under en aktionsvecka i våras drabbades Extincion rebellion av sabotage i högkvarteret i Humlegården.

– De högerextrema är i stort sett alltid närvarande när vi gör grejer, och det uppstår ofta en lite obehaglig stämning. De filmar hela tiden men vad det används till är lite oklart. Jag tror de flesta ändå struntar ganska mycket i det, och det går alltid ut ett meddelande om att inte prata med dem, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Medan blockaderna pågick inne i stan genomfördes även en blockad på motorvägen, förvisso också centralt belägen, nämligen Centralbron. Den aktionen gjorde Extinction rebellion tillsammans med kampanjen Återställ våtmarker.

– Vi kommer fortsätta synas på gatorna i Stockholm, försäkrar Klas Yttergren Nordensköld.

Läs mer: 

”Blir svårt att låtsas som om aktionerna inte äger rum”