Radar · Miljö

Myndighet ändrar sig efter klimataktion

Efter påtryckningar ändrar sig Socialstyrelsen och ska nu lyfta fram klimathotet mer i sin kommunikation. 

Myndigheterna är inte tillräckligt tydliga med att klimatkrisen är ett folkhälsoproblem. Det menar klimataktivistgruppen Extinction rebellion (XR) som i april protesterade genom att ockupera Socialstyrelsen kontor i Stockholm som Tidningen Syre tidigare skrivit om.

Nu reagerar Socialstyrelsen och säger att de inom kort ska ändra sin kommunikation genom att lägga upp flera dokument offentligt som tidigare endast funnits internt på myndigheten.

Det var i april som en grupp med psykologer från Extinction rebellion (XR) intog Socialstyrelsens kontor i Stockholm. Där uppmanade de regeringen och myndigheterna att erkänna och kommunicera klimatkrisen som ett folkhälsoproblem.

Idag har Linda Corsvall Kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen i ett mejl till XR bekräftat att viktig information inte går att hitta på myndighetens hemsida men att de ska publicera dokument i frågan under de närmsta veckorna.

– Vi är långt ifrån att vara i mål, men detta är ett steg i rätt riktning, säger Björn Paxling från från XR-psykologerna i ett skriftlig kommentar till Tidningen Syre.