Radar · Politik

Kakabaveh: Det är mig som Erdogan vill tysta

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh säger att hon är dem som pekas ut av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiets president Erdogan anser att Sverige är en fristad för terrorister där de till och med sitter i riksdagen. En av dem som pekas ut är Amineh Kakabaveh.

I fredags gick Turkiets president Recep Erdogan ut och sa att han reserverar sig mot ett svenskt och finskt medlemskap i Nato. En av anledningarna var att enligt honom har Sverige blivit en fristad för terrorgrupper där de till och med tillåts att sitta i riksdagen.

I går kväll gick han längre och sa att han inte kommer att säga ja till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i Nato.

– Det är mig Erdogan syftar på. Han avskyr alla som står upp för mänskliga rättigheter, säger riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh till Svenska Dagbladet.

Sedan 2019 är hon politisk vilde i riksdagen sedan hon lämnat Vänsterpartiet.
I somras släppte hon fram Stefan Löfven (S) som statsminister och i november gjorde hon det möjligt för Magdalena Andersson (S).

– För några år sedan pekades både jag, försvarsminister Peter Hultqvist och Jonas Sjöstedt som då var ledare för Vänsterpartiet, ut som terrorister av Turkiet, säger Amineh Kakabaveh till Dagens Nyheter och fortsätter.

– Nu vill den turkiska regeringen få tyst på mig, en socialist, kurd och kvinna. En som står upp för kvinnors rättigheter, kurdiska rättigheter och minoriteters rättigheter.

Oroad över att Sverige kommer att ändra sin politik

Amineh Kakabaveh säger att Erdogans mål är att få USA att omfamna honom och ta in honom i värmen.

– Erdogan kommer att ställa krav, inte bara på Sverige och Finland, han kommer att göra det på hela EU och USA också. Han vill med stor säkerhet att Sverige ska sälja vapen till Turkiet. Han kommer också att kräva att Sverige ska stänga det demokratiska kurdiska unionspartiet, PYD:s, kontor inte bara i Sverige utan också i andra länder i Europa, säger Amineh Kakabaveh till Dagens Nyheter.

Hon känner en oro för att Sverige kan komma att ändra sin politik gentemot kurderna för att gå Turkiet till mötes samtidigt som hon säger att hon under måndagen fått garantier för att detta inte ska hända.

Läs mer:

Sveriges ja till Nato – så rapporterar omvärlden

Sverige ansöker om Natomedlemskap

Statsministern: Ett nytt mörkt kapitel

Linde: Ska reda ut om det finns missförstånd