Radar · Politik

Linde: Ska reda ut om det finns missförstånd

Sveriges utrikesminister Ann Linde i Berlin i samband med att Natos utrikesministrar träffas.

Utrikesminister Ann Linde (S) ska ha ett bilateralt möte med sin turkiska kollega på Natomötet i Berlin. ”Jag ska reda ut om det blivit några missförstånd”, säger hon. Turkiet kräver att Sverige slutar att ”tillåta PKK-filialer”.

Ann Linde anlände till det informella Natomötet vid 17-tiden. Hon beskriver relationen till Turkiet som bra och konstruktiv och hon poängterar att länderna har träffats flera gånger förut.

– Vi har tidigare inte fått höra något om problem med om vi skulle ansöka om medlemskap i Nato, men nu har det kommit nya signaler från presidenten så jag kommer reda ut vad det handlar om och om det blivit några missförstånd, säger Ann Linde.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uttryckt skepsis mot att Sverige och Finland går med i Nato. Turkiet kräver att Sverige slutar att ”tillåta PKK-filialer”.

– Det jag har sett hittills, att vi inte skulle klassa PKK som en terroristorganisation, det stämmer inte. Det behöver klargöras om de fått den uppfattningen, eller om jag skulle haft möten med PKK – vilket jag naturligtvis aldrig någonsin har haft, säger Ann Linde på en pressträff med svenska journalister.

"Stänger inte dörren"

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Turkiet ”inte stänger dörren för ett svenskt och ett finländskt medlemskap”.

Beskedet kommer från en rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi stänger inte dörren. Men vi väcker helt enkelt frågan för att värna Turkiets nationella säkerhet, säger talespersonen Ibrahim Kalin.

Ibrahim Kalin riktar samtidigt krav mot EU i allmänhet och Sverige i synnerhet att agera mot den kurdiska gerillarörelsen PKK, som strider mot den turkiska staten för att utropa en kurdisk självständig region i landet. PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

– Det är tydligt vad som måste göras. De måste sluta tillåta PKK-filialer, aktiviteter, organisationer, individer och andra typer av närvaro att … existera i dessa länder, säger Kalin.

Ryssland och Ukraina

På dagordningen under kvällen står annars så klart Ryssland och Ukraina men även Finland och Sveriges relationer till Nato.

TT: Kommer ni att vara konkreta på det här mötet och prata om hur det skulle se ut med en ansökan från Finland och Sverige?

– Ja, absolut, säger Linde.

– Nu har ju Finland en stor majoritet i sin riksdag efter Socialdemokraternas beslut i dag. Och jag kommer berätta dels om vår säkerhetspolitiska rapport och de beslut som ska fattas i Sverige.

Socialdemokraterna i Sverige tar beslut på söndag och regeringen ”i närtid”, enligt Linde.