Radar · Politik

Statsministern: Ett nytt mörkt kapitel

Per Bolund (MP), Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) är tre av de partiföreträdare som under måndagen debatterar Natofrågan i riksdagen.

Den 24 februari öppnades ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Därför försvaras Sverige bäst i Nato, anser Magdalena Andersson.

Under måndagen har Sveriges säkerhetspolitik och medlemsansökan i Nato debatterats i riksdagen.

Efter debatten kommer regeringen att ta beslut. Till skillnad från den finländska riksdagens debatt som också inleds i dag kommer den svenska  inte att avslutas med ett beslut. Det formella beslutet om att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap tas av regeringen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder med ett 20 minuter långt anförande. Därefter kommer övriga partiföreträdare att gå upp i talarstolen.

– Vi har alla tagit del av de grymheter som nu begås, säger statsminister Magdalena Andersson om kriget i Ukraina.

Hon påpekar att det nu är en historisk förändring av svensk säkerhetspolitik när Sverige nu ska bli medlem i Nato.

– Trots att vår alliansfrihet har tjänat oss väl i 200 år är det min bedömning att den inte kommer att tjäna oss lika väl i framtiden, säger Magdelena Andersson.

– Verkligheten har förändrats av Rysslands brutala angrepp på Ukraina, och det finns ingen anledning att tro att Ryssland inte kan agera lika risktagande i vårt närområde, säger hon.

"Inga kärnvapen i Sverige"

Enligt Magdalena Andersson kommer Sverige, precis som Norge och Danmark, tydligt deklarera att vi inte vill ha vare sig kärnvapen eller permanenta baser på svenskt territorium.

Det förbehållet fanns också med i beslutet om ja till Nato som Socialdemokraternas partistyrelse fattade på söndagen.

Hon framhåller att Sverige kommer att kunna fortsätta att driva en självständig utrikespolitik med fokus på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter, liksom nedrustning.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson delar uppfattningen att Sverige bör säga nej till kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium.

Dadgostar: Ett beslut över väljarnas huvuden

När det är dags för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att gå upp i talarstolen börjar hon med att tala om hur krigets fasor nu drabbar ukrainarna och att de är i akut hjälp från Sverige och andra.

– Vad som inte är akut är att Sverige skickar in en ansökan om medlemskap till Nato. Det hjälper inte Ukraina, säger hon sedan.

Nooshi Dadgostar sågar hela beslutsprocessen som har lett fram till att Sverige nu ansöker om ett Natomedlemskap och menar att den är ”forcerad och odemokratisk”.

– Att väljarna varken får ta ställning i val eller i en folkomröstning är djupt allvarligt. Det undergräver beslutets legitimitet. Den här processen är ett svek mot väljarna. Beslutet fattas över medborgarnas huvuden, säger Nooshi Dadgostar.

”Ansvaret vilar helt på Socialdemokraterna”

Liberalerna företräds inte i debatten av partiledare Johan Pehrson utan av försvarspolitiske talespersonen Allan Widman.

Han ifrågasätter Magdalena Anderssons återkommande yttrande om att ”alliansfriheten har tjänat Sverige väl” och hänvisar bland annat till alla övningar som Sverige haft tillsammans med USA och Nato.

– Det här ser även Ryssland. De vet att vi har spelat under täcket med USA och Nato. Och de har vetat det länge. Vi har under lång tid inte haft någon trovärdighet i vår alliansfrihet i Rysslands ögon, säger Allan Widman.

Han tycker inte att Sverige i sin ansökan ska kräva förebehåll mot kärnvapen och permanenta baser.

– Jag förväntar mig att regeringen fattar beslut om en ren ansökan.

Även Allan Widman håller med om att beslutsprocessen gått för snabbt och anser att det beror på att Socialdemokraterna inte velat ha en debatt om Nato tidigare.

– Ansvaret vilar helt på Socialdemokraterna, säger Allan Widman.

MP vill ha fortsatt alliansfrihet

När Miljöpartiets språkrör Per Bolund intar talarstolen slår han fast att hans parti fortsatt förordar alliansfrihet för Sverige.  Han förväntar sig nu att regeringen driver på för importstopp riktat mot rysk olja och gas.

– Att fortsätta pumpa in pengar i Putins krigskassa är inte försvarbart, säger Per Bolund.

Även han anser att det är ett historiskt beslut som riskdagen debatterar men vill påpeka att säkerhetspolitik handlar om mer än ja eller nej till Nato.

Per Bolund säger att Miljöpartiet till stora delar ställer sig bakom den säkerhetspolitiska analysen som presenterades i fredags, men där rapporten pekar på att ett Nato-medlemskap enbart skulle gagna Sverige gör de en annan bedömning.

Per Bolund anser att det bästa för Sverige vore i stället att Sverige själva väljer vilka länder man vill samarbeta med.

– Här har Sverige en stolt tradition, säger han och syftar på Sveriges långa historia av alliansfrihet.

– Ett medlemskap innebär att Sverige skriver under på att använda kärnvapen som hot och en del i en försvarsstrategi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV