Radar · Utrikes

Sveriges ja till Nato – så rapporterar omvärlden

Magdalena Anderssson (S) vid måndagens presskonferens.

På måndagen kom beskedet om att Sverige kommer att ansöka om Nato-medlemskap. Så här rapporterar omvärlden om beslutet.

– Vi lämnar en era och går in i en annan, sade statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens på måndagseftermiddagen, i samband med beskedet om att Sverige kommer att ansöka om att gå med i Nato.

De stora internationella medierna var snabba med att rapportera om beslutet.

Från USA beskriver CNN Sveriges och Finlands beslut om Nato-medlemskap som en ”dramatisk utveckling inom europeisk säkerhets- och geopolitik” efter ”årtionden av neutralitet”.

Även arabiska Al Jazeera skriver att beslutet är en stor förändring från ”den militära alliansfriheten som har varit en central del av Sveriges nationella identitet under årtionden”, i sin liverapportering på måndagen.

Brittiska BBC rapporterar också löpande om det svenska beslutet och beskriver Finlands och Sveriges planer om att ansöka som en ”historisk förändring”.

Putin: Inget hot

Enligt ryska medier säger Vladimir Putin att Sverige och Finlands ansökningar inte utgör något hot mot Ryssland, men ”Ryssland kommer att svara på en utvidgning av militär infrastruktur i områden som går med i försvarsalliansen”, rapporterar TT.

– Utvidgningen av den militära infrastrukturen till detta territorium kommer definitivt att föranleda ett svar från oss. Och vi får se vad det kommer att bli, beroende på vilka hot detta skulle utgöra för oss, säger Putin vid ett toppmöte inom den Moskvaledda säkerhetsorganisationen CSTO, där sex forna Sovjetstater ingår, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Välkomnande från nordiska grannar

TT rapporterar även om att Norge, Danmark och EU välkomnar Sverige till Nato i olika uttalanden på måndagen.

– Det här är en milstolpe för det nordiska samarbetet, och denna försäkring är en tydlig signal från oss. Vi kommer att göra vad vi kan för att säkerställa en snabb process, så att Norge mycket snabbt kan ratificera Sverige och Finland som Nato-medlemmar, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i ett uttalande.

– I våra ögon ökar möjligheterna för ett stärkt nordiskt samarbete, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), och understryker att Danmark ska göra allt som står i dess makt för att Finland och Sverige snabbt blir medlemmar i försvarsalliansen.

I ett twitterinlägg på svenska ”lovordar” även EU:s rådsordförande Charles Michel beslutet.

”I och med Sveriges ansökan om att gå med i Nato med sin strategiska partner Finland förbättras vår säkerhet. Jag lovordar Sverige och statsministern för beslutet, som gynnar vår gemensamma säkerhet och försvarsförmåga. EU:s bidrag till Natos avskräckningsförmåga blir alltmer ovärderligt”.

Läs mer om Nato: 

Sverige söker Natomedlemskap

Statsministern: Ett nytt mörkt kapitel

Hultqvist: Regeringen tar Natobeslutet i dag

Dags att vakna och verka för att använda Nato bättre

Dadgostar: Riskerar dras in i andras krig

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV