Radar · Politik

Hultqvist: Regeringen tar Natobeslutet i dag

Efter gårdagens besked att Socialdemokraterna vill att Sverige går med i Nato kommer regeringen redan i dag, måndag, sammanträda för att fatta beslut enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till SVT att regeringen fattar beslut under ett extra sammanträde under måndagen.

Efter gårdagens besked att Socialdemokraterna vill att Sverige går med i försvarsalliansen ligger vägen nu öppen för att ansöka. Redan i dag, måndag, är det praktiskt möjligt för Sverige att kunna skicka in en ansökan om medlemskap i Nato.

Regeringen sammanträder senare i dag för att fatta det historiska beslutet.

– Exakt när ansökan skickas in kan jag inte säga men beslutet kommer att fattas i dag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT och fortsätter.

– Det går inte att göra på något annat sätt och dessutom blir vi mer ensamma och får en större utsatthet mot Ryssland.

SVT: Så sent som under er partikongress i november sa du att det inte skulle bli något Natomedlemskap under din tid som försvarsminister. När ändrade du dig?

– Det var den 11 april klockan 08.15 efter det att jag under en längre tid hade värderat olika alternativ och kommit fram till att det här är det säkraste vi kan göra i det här läget därför att kriget som Ryssland driver i Ukraina har ändrat hela scenariot, säger Peter Hultqvist och fortsätter.

– Det har ändrat hotbilden inte bara mot Sverige utan mot hela Europa och dessutom ställer Ryssland krav på att alla ska anpassa sig efter deras syn på vilka man ska samarbeta med och vad man får göra och det är helt oacceptablet.

Hultqvist tänker inte avgå

Peter Hultqvist berättar för Dagens Nyheter att han den 11 april hade möte i ett avlyssningssäkert rum i betong, inrymt i Försvarsdepartementet på Jakobsgatan 9 i Stockholm.

Mötet började klockan 08.00.

– Vi hade gått igenom alla handlingsalternativ, vi hade värderat alla typer av möjligheter och handlingsvägar som militärt alliansfritt land. Jag hade gått och grunnat på det här rätt länge själv. När situationen förändras måste man också ta ställning. Jag bestämde mig för det här den 11 april klockan 08.15, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

– Jag tänkte jag att nu efter allt det här funderandet så måste jag bestämma mig till slut. Och då var klockan kvart över åtta så jag skrev ned det på ett papper att det var då jag bestämde mig, säger Peter Hultqvist till SVT.

DN: Har du funderat på att avgå som försvarsminister?

– Nej, det har jag inte gjort. Även om jag förstår hur man kan tolka uttalandet så. I slutänden handlar det om att ta ansvar, även om man kan få kritik. Det är viktigare att ta ansvar för det som kommer, än att fastna i det som var tidigare.

DN: Hur påverkar löftet på partikongressen din trovärdighet nästa gång du säger något bestämt? 

– Det ligger ju också en form av trovärdighet i att inse att saker och ting inte fungerar längre, och också vara tydlig om varför man tar en annan ställning. Det är värre om man inte talar om varför, och hur man kommit fram till det, svarar Peter Hultqvist

Debatt i riksdagen men beslut av regeringen

Riksdagen kommer i dag med start klockan 10.30 att debattera det svenska medlemskapet i Nato. Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder med ett 20 minuter långt anförande. Därefter står övriga partiledare på tur för att gå upp i talarstolen.

Debatten i riksdagen kommer, till skillnad från den finländska riksdagens debatt som också inleds i dag, inte att avslutas med ett beslut.

Det formella beslutet om att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap tas av regeringen.

Läs mer:

Statsministern: Ett nytt mörkt kapitel

I dag: Finlands riksdag behandlar Natoansökan

Svenska freds: Natobesked sorgligt och förhastat

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV